Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Карлово си спомни "Страшното" преди 142 години

В Карлово бяха отбелязани 142 години от най-кървавото събитие в историята на града - „Страшното“. На 20 юли 1877 година, след погрома на Априлското въстание, редовна турска войска и хиляди башибозуци избиват над 800 карловци, сред тях са всички пълнолетни мъже. 

По този повод в двора на храм „Св. Николай“, пред паметника на стотиците жертви, беше отслужена панихида. Почит пред паметта на зверски избитите карловци отдадоха десетки граждани, кметът, общински съветници. 

Директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова припомни историческите събития от този период. Тя посочи, че по време на „Страшното“ са избити най-видните карловски граждани - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии, избити са цели семейства. 

В знак на признателност към свидните жертви и за да бъде вечна паметта им, централният площад в града носи името „20-ти юли“.

Още от категорията

Пампорово побеля посред лято

Силна буря с градушка се разрази в следобедните часове в Пампорово.  За минути курортът побеля като през зимата. Ледените късове се сипаха близо 30 минути.  Няма данни за нанесени щети.

публикувано на 07.07.20 в 20:22

Обрат! Шефът на Онкото бе осъден на 3 години условно

Апелативнит съд отмени изцяло оправдателната присъда на бившия шеф на Онкоцентъра Красимир Вальов и го осъди за сделката с томографа.  Ето и конкретното съдебно решение : "Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на Окръжен съд – Пловдив в оправдателната й част като вместо това постанови, че признава посъдимият д-р К. В. за виновен в това, че..

публикувано на 07.07.20 в 18:11

106 пълни шестици на изпитите в ПУ, двойките повече - 184

Първо класиране обявява днес Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”. Записването на приетите след първо класиране ще продължи от 8 до 17 юли включително, а на 21 юли ще бъде обявено и второто класиране. Тази година висшето училище не предвижда трето класиране, а само допълнително за запълване на единични свободни места в някои специалности...

публикувано на 07.07.20 в 16:47

Четирима пловдивски абитуриенти с Covid, заразени са и петима полицаи

Вече са установени първите случаи на заразени с коронавирус абитуриенти в Пловдив.   На този етап има 4 положителни проби след баловете и всички те са от различни учебни заведения,  съобщи областният управител Дани Каназирева без да уточнява от кои уличлища са заразените с мотива да не се всява паника .  Повечето от заразените с Ковид-19..

обновено на 07.07.20 в 13:48

Каназирева дава месец да бъдат махнати новите бариери в центъра

Община Пловдив трябва да премахне бариерите, монтирани на две места в центъра на града - ул. "Железарска" в квартал "Капана" и ул. "Дондуков" при сградите на БНР И БНТ.  Решението на областния управител Дани Каназирева е взето на базата на извършена административна проверка. То трябва да се изпълни в срок от един месец и не подлежи на обжалване...

публикувано на 07.07.20 в 13:31