Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Карлово си спомни "Страшното" преди 142 години

В Карлово бяха отбелязани 142 години от най-кървавото събитие в историята на града - „Страшното“. На 20 юли 1877 година, след погрома на Априлското въстание, редовна турска войска и хиляди башибозуци избиват над 800 карловци, сред тях са всички пълнолетни мъже. 

По този повод в двора на храм „Св. Николай“, пред паметника на стотиците жертви, беше отслужена панихида. Почит пред паметта на зверски избитите карловци отдадоха десетки граждани, кметът, общински съветници. 

Директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова припомни историческите събития от този период. Тя посочи, че по време на „Страшното“ са избити най-видните карловски граждани - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии, избити са цели семейства. 

В знак на признателност към свидните жертви и за да бъде вечна паметта им, централният площад в града носи името „20-ти юли“.

Още от категорията

Кабинет за КОВИД-19 работи вече и в  МБАЛ “Света Каридад“

Приемният кабинетът, който е отворен днес, се намира във филиала на здравното заведение – клиника „Света Анна“, отделена  само за лечение на  коронавирус. Още с влизането в двора,  са поставени указателни табели за пациентите, а за линейките на Спешна помощ е осигурен достъп до кабинета. Отделен вход с асансьор отвежда пациента до втория етаж,..

обновено на 10.04.20 в 16:10

„Спри рака“ обяви кампания за отделенията по онкология

Национална кампания за набиране на средства за отделенията по онкология в страната започва Сдружение „Спри рака“, създадено от пловдивчанката Росица Касабова.  То е под мотото „Да помогнем на най-уязвимите!” и стартира в ситуация на извънредно положение заради коронавириса, защото онкоболните са особено уязвими от него.  „В сегашното извънредно..

публикувано на 10.04.20 в 15:40

Над 150 дела по ЗИП наблюдава Апелативна прокуратура - Пловдив

151 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, по заповед на главния прокурор.  Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 10 април 2020 г.  на територията на областите Пловдив, Стара Загора, Хасково,..

публикувано на 10.04.20 в 15:20

Общински служители даряват пари за карловската болница

По 6000 лв. месечно даряват на МБАЛ "Д-р Киро Попов" ръководството на община Карлово, кметовете на 26-те селища в общината и служители от общинската администрация.  Те ще отделят парите от заплатите си за времето на извънредното положение,  обяви кметът д-р Емил Кабаиванов по време на среща с  управителя на болницата д-р Христо Пелев.  Д-р..

публикувано на 10.04.20 в 13:54

В Пловдив ще отворят врати 3 лаборатории за Ковид-19

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев днес се очаква да бъдат одобрени 3 референтни лаборатории за тестови изследвания на коронавируса.  Лабораториите ще са  в УМБАЛ “Свети Георги“, УМБАЛ“Каспела“ и УМБАЛ“Пълмед“. Това съобщи областният управител и председател но Областният кризисен щаб Дани Каназирева. Припомняме, че  преди..

обновено на 10.04.20 в 13:25