Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И лятото, и изборите са непредсказуеми


Депутатите да не бързат да стягат куфарите / за лятна ваканция/, защото всичко може да се случи буквално всеки ден, каза полиотологът проф. Александър Маринов, и победителят на местните избори не е предизвестен, особено за големите градове. Всеки ден ни носи скандали, които тресат държавата.

Политологичният им коментар от проф. Маринов: 

За хакерството срещу НАП:  Въпреки че се правят усилия този скандал да бъде потушен, не мисля, че всичко ще приключи толкова бързо. Напразно се представя като подмолен,коварен ход, който  тресе правителството. СNN  излезе със заглавие "Хакната е цяла нация", това е диагноза за  състоянието на българската държава и държавност. Ще има развитие и последици.

За самолетната сделкаПолитиците много предпазливо коментират самолетната сделка и се опитват да се скрият зад експерти, което не е вярно, тъй като  доколкото ми е известно няма недвусмислено становище в полза на този вариант на сделката. Ясно е, че сделката е политическо решение, един жест, да не  използвам по-силна думата, към един голям геополитически играч, а не толкова пресметнат ход за укрепване на отбранителните  възможности.

Аз смятам, че хората са раздразнени на няколко равнище. Това трябва специално да се проучи. Аз имам моите впечатления. Много хора са раздразнени, че се харчат много големи пари, не защото те не бива да се харчат за това, а за начина, по който се харчат.  Много хора разбират, че една малка група от високопоставени лица искат да изведат някакви лични дивиденти – репутационни, контакти, подкрепа от чужбина с цената за това, което ще платим и то е много сериозно.

За свободното финансиране на партиите: В някаква степен, за известни партии това ще повлияе,но в перспектива ,това е много погрешно решение,поради една основна причина - липсата на  механизъм за контрол и отчет. Няма гаранции, че няма да има злоупотреби.

За отпадането на машинното гласуване и субсидията от 1 лев и влиянието им върху изборите: Ако някой си е правил сметка, чо това ще повлияе върху изборите, тази сметка може да се окаже крива. Явно е, че това е умишлена дейност,има някакви сметки, но да не забравяме, че този коийто си е правил сметки да манипулира вота на избирателите и да наложи незаконни, неморални преимущества, в кра яна краищата, той губи. 

Всеки скандал може да се окаже малък в сравнение с този от предишния ден.

За предстоящия избор на нов главен прокурор: Важен избор, но ще бъде политически

За електората:  Все по-малко се тези, които са твърдо ядро, и все повече са тези, които са против всичко. И една малка капка, а в случая с НАП е цяла кофа, може да е като ефекта на пеперудата, едно малко изменение  може да породи значителен ефект. 

За предсрочните избори : Трудно може да се прогнозират, особено местни избори. победителят на местните избори не е предизвестен, особено за големите градове.   Но може да се очакват неприятни изненади за фаворитите, особено за обявения за победител. 

Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15