Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И лятото, и изборите са непредсказуеми


Депутатите да не бързат да стягат куфарите / за лятна ваканция/, защото всичко може да се случи буквално всеки ден, каза полиотологът проф. Александър Маринов, и победителят на местните избори не е предизвестен, особено за големите градове. Всеки ден ни носи скандали, които тресат държавата.

Политологичният им коментар от проф. Маринов: 

За хакерството срещу НАП:  Въпреки че се правят усилия този скандал да бъде потушен, не мисля, че всичко ще приключи толкова бързо. Напразно се представя като подмолен,коварен ход, който  тресе правителството. СNN  излезе със заглавие "Хакната е цяла нация", това е диагноза за  състоянието на българската държава и държавност. Ще има развитие и последици.

За самолетната сделкаПолитиците много предпазливо коментират самолетната сделка и се опитват да се скрият зад експерти, което не е вярно, тъй като  доколкото ми е известно няма недвусмислено становище в полза на този вариант на сделката. Ясно е, че сделката е политическо решение, един жест, да не  използвам по-силна думата, към един голям геополитически играч, а не толкова пресметнат ход за укрепване на отбранителните  възможности.

Аз смятам, че хората са раздразнени на няколко равнище. Това трябва специално да се проучи. Аз имам моите впечатления. Много хора са раздразнени, че се харчат много големи пари, не защото те не бива да се харчат за това, а за начина, по който се харчат.  Много хора разбират, че една малка група от високопоставени лица искат да изведат някакви лични дивиденти – репутационни, контакти, подкрепа от чужбина с цената за това, което ще платим и то е много сериозно.

За свободното финансиране на партиите: В някаква степен, за известни партии това ще повлияе,но в перспектива ,това е много погрешно решение,поради една основна причина - липсата на  механизъм за контрол и отчет. Няма гаранции, че няма да има злоупотреби.

За отпадането на машинното гласуване и субсидията от 1 лев и влиянието им върху изборите: Ако някой си е правил сметка, чо това ще повлияе върху изборите, тази сметка може да се окаже крива. Явно е, че това е умишлена дейност,има някакви сметки, но да не забравяме, че този коийто си е правил сметки да манипулира вота на избирателите и да наложи незаконни, неморални преимущества, в кра яна краищата, той губи. 

Всеки скандал може да се окаже малък в сравнение с този от предишния ден.

За предстоящия избор на нов главен прокурор: Важен избор, но ще бъде политически

За електората:  Все по-малко се тези, които са твърдо ядро, и все повече са тези, които са против всичко. И една малка капка, а в случая с НАП е цяла кофа, може да е като ефекта на пеперудата, едно малко изменение  може да породи значителен ефект. 

За предсрочните избори : Трудно може да се прогнозират, особено местни избори. победителят на местните избори не е предизвестен, особено за големите градове.   Но може да се очакват неприятни изненади за фаворитите, особено за обявения за победител. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35