Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Летен университет на ЮНЕСКО събира еколози в Карлово

Днес в Карлово беше даден старт на Летния университет на ЮНЕСКО, на чиято сесия  ще бъдат представени  целите на програмата „Човекът и биосферата“, размерът и структурата на световната мрежа на биосферните паркове, както и основни проекти на програмата на ЮНЕСКО. Форумът е организиран от фондация "Биоразнообразие". 

Летният университет на ЮНЕСКО е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, стартирала преди четири години, за да привлича и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Тази година за първи път България ще бъде домакин, като обучението ще се провежда в южната и северната страна на биосферен парк "Централен Балкан“.

Инициативата се провежда с подкрепата на: Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE, Министерство на околната среда и водите, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекция на Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО, местни био-ферми, винарни и хотели, които ще бъдат домакини и спонсори на събитието.

Летният университет на ЮНЕСКО събира над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности, в близост до биосферни паркове от три континента, избрани сред 125 кандидатури от цял свят. 

Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на български и международни лектори от Гърция, Италия и Испания. 

След приключване на обучението си младите специалисти ще подготвят препоръки за по-успешното популяризиране на биосферен парк „Централен Балкан“ и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво.

Целта на Летния университет на ЮНЕСКО е да привлече внимание върху програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ и да постави акцент върху биосферните паркове и възможностите, които те предоставят. 

Показвайки успешни примери от Италия, Гърция и Франция, летният университет цели да демонстрира по какъв начин може да се използва марката на биосферните паркове, за да се популяризира и развива успешен бизнес, използвайки устойчиво природните дадености и запазвайки фокуса върху опазването на околната среда. 

Форумът е отлична възможност за България да се популяризира района на Централен Балкан и дава възможност на заинтересованите страни да се запознаят с перспективите, които се откриват пред тях, живеейки и работейки в биосферен парк по програмата на ЮНЕСКО.


Още от категорията

Пловдив е част от червената Covid-зона

18 са вече областите в страната, в които заболеваемостта от коронавирус е над 120 на 100 000 души. В нея е и Пловдив – област със 190 на 100 хиляди заразени. 2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 PCR теста.  На първо..

обновено на 29.10.20 в 15:24

РЗИ в Пазарджик и Смолян: Спазвайте антиковид мерките!

Над 60 са заразените в двете съседни на Пловдив области – Пазарджик и Смолян.  Медицинска сестра, зъболекар и учител са сред новите 36 заразени с коронавирус в Пазарджишко . Трима мъже и една жена от новорегистрираните са са  в областната болница, а всички останали - на домашна изолация. С положителни проби са сестра от специализираното за..

публикувано на 29.10.20 в 14:51

Нови 2760 случая на коронавирус, в Пловдив - 206

2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 PCR теста.  На първо място по брой новозаразени е София - 1075, следва Пловдив с 206 положителни резултата и Благоевград със 160. В Пазарджик случаите са 36, а в Смолян-25. 162-ма..

обновено на 29.10.20 в 14:25

Болницата в Асеновград търси доброволци за COVID отделението

Общината и болницата в Асеновград обявиха кампания за набиране на доброволци, които да помагат на медицинските лица в COVID отделението. Те ще участват в извършването на дезинфекция и обслужване на настанените в болничното заведение.  За доброволците ще бъдат осигурени предпазни средства и облекло за работа.  Доброволците ще бъдат на повикване при..

публикувано на 29.10.20 в 13:35

Пловдивската община "Родопи" с по- строги мерки срещу коронавируса

НА заседание дес общинският кризисен щаб разпореди задължително мерене на температурата на децата на входа на детските заведения и дезинфекция на подовите настилки и дръжките на вратите на всеки час. Администрацията е осигурила препаратите и 1000 броя маски, които ще бъдат раздадени на персонала. По график ще бъде направена и цялостна..

публикувано на 29.10.20 в 13:26