Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Гешев е маша на мафията и по- брутален от Цацаров


Протест срещу единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев организира Демократична България. Отправените от Гешев обвинения към партийното обединение, че са десни екстремисти,  твърденията му, че то стои зад изтичането на данни от НАП, както и коментарът на кандидата за главен прокурор за разделението на властите са сред мотивите за днешния протест пред ВСС. 


Иво Мирчев, който е активист на Демократична България и IT-специалист коментира пред Радио Пловдив, че обвиненията на Гешев не само са нелепи, но и недопустими. Не може прокурор да дава политически оценки и да участва в политически процеси. Това опорочава позицията му и кандидатурата му за главен прокурор.


Според Мирчев единствено правосъдният министър може да направи втора номинация за главен прокурор, но той е пасивен по темата. 

Той може да инициира разговор с граждански организации, да води диалог с тях и да внесе друга номинация, но не го прави. След като няма кой друг да предложи, остава една кандидатура за поста главен прокурор. Гешев е опорочена кандидатура, той е прокурора по делото КТБ. Това е делото в което Делян Пеевски като съдружник не беше обвинен. Това означава, че и за в бъдеще и други публични личности, за които има съмнения няма да бъдат разследвани.

Активистът на ДБ призна, че е сложно за хората да разберат протеста срещу Иван Гешев, защото Сотир Цацаров,  Бойко Борисов, както и близките до властта медии, са създали вече ореол на Гешев като борец срещу престъпността.  

И така хората се объркват, защото те това  виждат. Но на заден план ще видим, че Иван Гешев е маша на мафията, човек, който изпълнява поръчки на определени политически и икономически кръгове. Главният прокурор няма никакъв контрол, той е абсолютно независима фигура, което позволява злоупотреба с власт.  Разликата между Цацаров и Гешев и в интелекта и в бруталността, Гешев е много по- брутален.

Мирчев смята, че страната ни е далеч от промяна на структурата на прокуратурата. Този момент беше близо, когато Христо Иванов като министър на правосъдието изготви проекта, но ГЕРБ се отметнаха от подписа си. 

Той определи контрапротеста пред ВСС като протест на шестима души от ПИК, заедно с шофьора и счетоводителката, срещу 1000 граждани.  Това не е контрапротест. Средата е тежка и грозна. Ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, ще има много тежки последствия за нашия живот като граждани. Ще има икономически кръгове и фирми, хора, които няма да се притесняват, че ще бъдат преследвани. Те ще имат протекцията на главния прокурор и спокойствието, че никога няма да бъдат осъдени. 

Като IT-експерт той коментира и повдигнатите обвинения в тероризъм срещу хакера Кристиян Бойков, директора на фирмата и нейния собственик, който се издирва. 

Това което се разкрива към момента изглежда логично като поредица от събития. Но е рано да се коментира. По- важното е защо се стига дотук и защо държавата не е взела мерки. При положение, че един 20- годишен младеж може да хакне НАП какво би се случило, ако някое правителство реши да удари държавата. Това означава, че държавата не си е свършила работата и затова поискахме оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Още от категорията
Георги Киряков

Тежка законодателна работа чака новото НС

Според политолога Георги Киряков избирането  на председател на НС и  приемането на  бюджета на държавата за следващата година са едни от най-важните задачи пред новите депутати. В интервю за програма "Точно днес" той коментира политическата ситуация и старта на новият парламент, както  и какви са шансовете за ново правителство. Той е..

публикувано на 02.12.21 в 16:10
Георги Ганев

По-добре 30 лв. към пенсиите за година, вместо 60 лв. за половин

В бюджета за 2022-ра година ще бъде заложен дефицит от 2,9 % от брутния вътрешен продукт обяви днес  служебният министър на финансите Валери Белчев.  Заложени са 4 на сто инфлация,  минимална песния от 370 лв  и минимална работна заплата от  710 лева.  Яснота по въпроса с дефицита имаше тази сутрин, но тук не става въпрос за проектобюджет, а..

публикувано на 02.12.21 в 15:50

Битката с вируса няма да е нито кратка, нито лека

Новият вариант  на коронавируса - омикрон, все още е категорично извън страната ни, но с много неизвестни, свързани с високия потенциал за разпространението му и с неяснотите около клиничната картина на заразата. Разговаряме с проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН. "Това, което ни кара да се тревожим, е че той..

публикувано на 02.12.21 в 11:20

Управлението на България е въпрос на добра подялба

„Първите два неуспешни опита за съставяне на правителство бяха заради ИТН. По тяхна воля сега ще се състави правителство“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив журналистът Емил Спахийски . „Нищо по-различно няма от предишните 2 избора. Разликата е, че вместо ИБГНИ имаме Възраждане, но за сметка на това останалите..

публикувано на 02.12.21 в 11:02

Прекрасният нов свят няма да дойде със стари средства

"Сега става дума за глобални промени и тенденции, които засягат и българската икономика. Но тъй като тя е много по-слаба от развитите европейски страни, у нас по причина, че сме много отворена икономика и тук е дошъл много чужд капитал, а българският е изчезнал от България,  ветровете естествено ще брулят повече и ще дадем повече жертви". Това заяви..

публикувано на 02.12.21 в 10:54
Подкасти от БНР