Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев е маша на мафията и по- брутален от Цацаров


Протест срещу единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев организира Демократична България. Отправените от Гешев обвинения към партийното обединение, че са десни екстремисти,  твърденията му, че то стои зад изтичането на данни от НАП, както и коментарът на кандидата за главен прокурор за разделението на властите са сред мотивите за днешния протест пред ВСС. 


Иво Мирчев, който е активист на Демократична България и IT-специалист коментира пред Радио Пловдив, че обвиненията на Гешев не само са нелепи, но и недопустими. Не може прокурор да дава политически оценки и да участва в политически процеси. Това опорочава позицията му и кандидатурата му за главен прокурор.


Според Мирчев единствено правосъдният министър може да направи втора номинация за главен прокурор, но той е пасивен по темата. 

Той може да инициира разговор с граждански организации, да води диалог с тях и да внесе друга номинация, но не го прави. След като няма кой друг да предложи, остава една кандидатура за поста главен прокурор. Гешев е опорочена кандидатура, той е прокурора по делото КТБ. Това е делото в което Делян Пеевски като съдружник не беше обвинен. Това означава, че и за в бъдеще и други публични личности, за които има съмнения няма да бъдат разследвани.

Активистът на ДБ призна, че е сложно за хората да разберат протеста срещу Иван Гешев, защото Сотир Цацаров,  Бойко Борисов, както и близките до властта медии, са създали вече ореол на Гешев като борец срещу престъпността.  

И така хората се объркват, защото те това  виждат. Но на заден план ще видим, че Иван Гешев е маша на мафията, човек, който изпълнява поръчки на определени политически и икономически кръгове. Главният прокурор няма никакъв контрол, той е абсолютно независима фигура, което позволява злоупотреба с власт.  Разликата между Цацаров и Гешев и в интелекта и в бруталността, Гешев е много по- брутален.

Мирчев смята, че страната ни е далеч от промяна на структурата на прокуратурата. Този момент беше близо, когато Христо Иванов като министър на правосъдието изготви проекта, но ГЕРБ се отметнаха от подписа си. 

Той определи контрапротеста пред ВСС като протест на шестима души от ПИК, заедно с шофьора и счетоводителката, срещу 1000 граждани.  Това не е контрапротест. Средата е тежка и грозна. Ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, ще има много тежки последствия за нашия живот като граждани. Ще има икономически кръгове и фирми, хора, които няма да се притесняват, че ще бъдат преследвани. Те ще имат протекцията на главния прокурор и спокойствието, че никога няма да бъдат осъдени. 

Като IT-експерт той коментира и повдигнатите обвинения в тероризъм срещу хакера Кристиян Бойков, директора на фирмата и нейния собственик, който се издирва. 

Това което се разкрива към момента изглежда логично като поредица от събития. Но е рано да се коментира. По- важното е защо се стига дотук и защо държавата не е взела мерки. При положение, че един 20- годишен младеж може да хакне НАП какво би се случило, ако някое правителство реши да удари държавата. Това означава, че държавата не си е свършила работата и затова поискахме оставката на финансовия министър Владислав Горанов.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39