Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев е маша на мафията и по- брутален от Цацаров


Протест срещу единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев организира Демократична България. Отправените от Гешев обвинения към партийното обединение, че са десни екстремисти,  твърденията му, че то стои зад изтичането на данни от НАП, както и коментарът на кандидата за главен прокурор за разделението на властите са сред мотивите за днешния протест пред ВСС. 


Иво Мирчев, който е активист на Демократична България и IT-специалист коментира пред Радио Пловдив, че обвиненията на Гешев не само са нелепи, но и недопустими. Не може прокурор да дава политически оценки и да участва в политически процеси. Това опорочава позицията му и кандидатурата му за главен прокурор.


Според Мирчев единствено правосъдният министър може да направи втора номинация за главен прокурор, но той е пасивен по темата. 

Той може да инициира разговор с граждански организации, да води диалог с тях и да внесе друга номинация, но не го прави. След като няма кой друг да предложи, остава една кандидатура за поста главен прокурор. Гешев е опорочена кандидатура, той е прокурора по делото КТБ. Това е делото в което Делян Пеевски като съдружник не беше обвинен. Това означава, че и за в бъдеще и други публични личности, за които има съмнения няма да бъдат разследвани.

Активистът на ДБ призна, че е сложно за хората да разберат протеста срещу Иван Гешев, защото Сотир Цацаров,  Бойко Борисов, както и близките до властта медии, са създали вече ореол на Гешев като борец срещу престъпността.  

И така хората се объркват, защото те това  виждат. Но на заден план ще видим, че Иван Гешев е маша на мафията, човек, който изпълнява поръчки на определени политически и икономически кръгове. Главният прокурор няма никакъв контрол, той е абсолютно независима фигура, което позволява злоупотреба с власт.  Разликата между Цацаров и Гешев и в интелекта и в бруталността, Гешев е много по- брутален.

Мирчев смята, че страната ни е далеч от промяна на структурата на прокуратурата. Този момент беше близо, когато Христо Иванов като министър на правосъдието изготви проекта, но ГЕРБ се отметнаха от подписа си. 

Той определи контрапротеста пред ВСС като протест на шестима души от ПИК, заедно с шофьора и счетоводителката, срещу 1000 граждани.  Това не е контрапротест. Средата е тежка и грозна. Ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, ще има много тежки последствия за нашия живот като граждани. Ще има икономически кръгове и фирми, хора, които няма да се притесняват, че ще бъдат преследвани. Те ще имат протекцията на главния прокурор и спокойствието, че никога няма да бъдат осъдени. 

Като IT-експерт той коментира и повдигнатите обвинения в тероризъм срещу хакера Кристиян Бойков, директора на фирмата и нейния собственик, който се издирва. 

Това което се разкрива към момента изглежда логично като поредица от събития. Но е рано да се коментира. По- важното е защо се стига дотук и защо държавата не е взела мерки. При положение, че един 20- годишен младеж може да хакне НАП какво би се случило, ако някое правителство реши да удари държавата. Това означава, че държавата не си е свършила работата и затова поискахме оставката на финансовия министър Владислав Горанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38