Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иван Гешев е маша на мафията и по- брутален от Цацаров


Протест срещу единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев организира Демократична България. Отправените от Гешев обвинения към партийното обединение, че са десни екстремисти,  твърденията му, че то стои зад изтичането на данни от НАП, както и коментарът на кандидата за главен прокурор за разделението на властите са сред мотивите за днешния протест пред ВСС. 


Иво Мирчев, който е активист на Демократична България и IT-специалист коментира пред Радио Пловдив, че обвиненията на Гешев не само са нелепи, но и недопустими. Не може прокурор да дава политически оценки и да участва в политически процеси. Това опорочава позицията му и кандидатурата му за главен прокурор.


Според Мирчев единствено правосъдният министър може да направи втора номинация за главен прокурор, но той е пасивен по темата. 

Той може да инициира разговор с граждански организации, да води диалог с тях и да внесе друга номинация, но не го прави. След като няма кой друг да предложи, остава една кандидатура за поста главен прокурор. Гешев е опорочена кандидатура, той е прокурора по делото КТБ. Това е делото в което Делян Пеевски като съдружник не беше обвинен. Това означава, че и за в бъдеще и други публични личности, за които има съмнения няма да бъдат разследвани.

Активистът на ДБ призна, че е сложно за хората да разберат протеста срещу Иван Гешев, защото Сотир Цацаров,  Бойко Борисов, както и близките до властта медии, са създали вече ореол на Гешев като борец срещу престъпността.  

И така хората се объркват, защото те това  виждат. Но на заден план ще видим, че Иван Гешев е маша на мафията, човек, който изпълнява поръчки на определени политически и икономически кръгове. Главният прокурор няма никакъв контрол, той е абсолютно независима фигура, което позволява злоупотреба с власт.  Разликата между Цацаров и Гешев и в интелекта и в бруталността, Гешев е много по- брутален.

Мирчев смята, че страната ни е далеч от промяна на структурата на прокуратурата. Този момент беше близо, когато Христо Иванов като министър на правосъдието изготви проекта, но ГЕРБ се отметнаха от подписа си. 

Той определи контрапротеста пред ВСС като протест на шестима души от ПИК, заедно с шофьора и счетоводителката, срещу 1000 граждани.  Това не е контрапротест. Средата е тежка и грозна. Ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, ще има много тежки последствия за нашия живот като граждани. Ще има икономически кръгове и фирми, хора, които няма да се притесняват, че ще бъдат преследвани. Те ще имат протекцията на главния прокурор и спокойствието, че никога няма да бъдат осъдени. 

Като IT-експерт той коментира и повдигнатите обвинения в тероризъм срещу хакера Кристиян Бойков, директора на фирмата и нейния собственик, който се издирва. 

Това което се разкрива към момента изглежда логично като поредица от събития. Но е рано да се коментира. По- важното е защо се стига дотук и защо държавата не е взела мерки. При положение, че един 20- годишен младеж може да хакне НАП какво би се случило, ако някое правителство реши да удари държавата. Това означава, че държавата не си е свършила работата и затова поискахме оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Още от категорията

Има повече опити за манипулиране на вота, но полицията е по-активна

Няма сериозни нарушения в изборния ден, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, който упражни правото си на глас в Пловдив. Секциите бяха отворени навреме, каза Демерджиев. „ Има задържани 114 човека до вчера, до края на деня. Има образувани 133 досъдебни производства. Досъдебните производства са 100 пъти повече спрямо предходните..

обновено на 02.04.23 в 12:13

Акция за засаждане на дръвчета в Пазарджик

Покана за прекрасното събитие „Засаждаме 1500 дръвчета“ , организирано от Планинско спасяване - област Пазарджик! Във връзка с началото на традиционния български празник  „Седмица на гората“, и днес Планинско спасяване – област Пазарджик, продължават  засаждането на 1500 дръвчета, дарени ни от Гората.бг - ясени, липи и акации.  Началото е..

публикувано на 02.04.23 в 08:42

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 01.04.23 в 08:11

СИК-овете ще бъдат евакуирани само при реална бомбена заплаха

Членовете на СИК ще бъдат изведени само в една ситуация - когато имаме реални данни да е поставено взривно устройство. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден на 2 април. През последните четири дни десетки..

обновено на 01.04.23 в 08:10

Бомбените заплахи ще спрат веднага след изборите

И преди е имало заплахи срещу ,училищата, но този  път е различно. Мащабът е гигантски. Ползват се и телефони и смс- и и имейли. Появяват се и подражатели и вълната продължава и тя ангажира огромен ресурс полицаи, коментира в предаването "Ден след ден" екпертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Всеки, който разсъждава трезво,..

публикувано на 31.03.23 в 16:04