Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само смело политическо решение може да спре АЧС

Ние,  ветеринарните лекари, сме  наясно с това заболяване, знаем как да се справим с него, но решението трябва да бъде държавно. Темата ще се експлоатира политически, това е ясно. но тук важното е да се вземе държавно решение, което разбира се пак е политическо, но никой не смее да го изрече.

Много строго трябва да бъдат спазвани и мерките, т. е. в трикирометровата зона  всичко трябва да бъде избито, но казвам избито, то трябва да бъде унищожено и загробено, а не прибрано във фризерите и в буркани т. н. Но точно тук се крие разковничето – започва укриване от населението, продаване дори на живи животни и за да бъде решено трябва да се предприеме смело политическо решение, което разбира се може да доведе не само до сваляне на министър, но може да доведе до сваляне на цяло правителство, защото при всички случаи ще бъде употребено политически. каза д-р Мирослав Първанов председател на  Българската асоциация на ветеринарните лекари  за продуктивни животни, който е упълномощен да представя и позицията на Българския ветеринарен съюз.   

Не мога да дам точна прогноза, но ако се остави  това заболяване и не се ликвидарт животните,   за по голяма част от поголовието , до  седмици, разболяваемостта ще е около 100 процента,  смъртността също достига много голям процент,  каза д-р Мирослав Първанов председател на  Българската асоциация на ветеринарните лекари  за продуктивни животни, който е упълномощен да представя и позицията на Българския ветеринарен съюз.

Заразата с африканската чува по свинете у нас се разраства. Навлиза от северната ни граница все по-навътре. Последните огнища са открити в областите Плевен и Велико Търново. С какво точно и за кого е опасен вирусът и може ли да бъде спрян. Особено след изказването на европейския комисар по храните, че превенцията е осъществена  небрежно и България може да остане без сектор свиневъдство, с което се съгласи и земеделският  ни министър. 

Възможно ли е бъде спряна заразата у нас.   Калко опасен иза кого е вирусът ? Как са се справили други държави с този проблем. 

Д-р Първанов: Няма лечение за вируса. Няма ваксина. Той се разпространява скокообразно, една стена не може да го спре, както имаше такъв опит. Може дълго време може да издържа в хранителни продукти и да се активира след месец. Особено в солена среда, а замразен можда се запази до 1000 дни. 

Заболяването е вирусно и то не е ново за Европа, така че по темата африканска чума се говори от дълго време, тъй като има подобно заболяване с почти същото  име, но класическа чума, с което страната ни с десетилетия се бореше с него. Съществената разлика между  двете заболявания е, че за африканската чума няма ваксина, т. е. като силно заразен вирус вече на всички е ясно, че то е така. Но на много хора още не им ясно как трябва да се справим с проблема. Най-важното е, че силно заразно и няма ваксина, с което да ограничаваме това заболяване.

Начинът на заразяване е много характерен  и много пъти то е влизало в Европа, примерно от Ангола с осолено свинско месо от Африка и изхвърляно сред природата, в повечето случаи го намират дивите прасета и причинителят намери своя гостоприемник. Вирусът там съществува с месеци и когато намери своя гостоприемник, заразността му се проявява с пълната си сила и заболяването започва да се предава от животно на животно.Този вирус е заразен за всички видове от семейството на свинете – домашни, диви, полудиви.

Това, което постоянно се говори и аз ще го повторя е изключително опасно, но заразява само свинете, не е опасно за хората, но е опасно за други животински видове.

 Проблемът не е в това да се яде месото, проблемът е в това, което казах и ще го повторя – начинът на разпространение на заболяването е този  - чрез храната. Затова е абсолютно недопустимо по какъвто и да е начин да бъдат изколвани животни в огнищата и да се яде  или запазва месото- това, което се прави. И то може да се транспортира на хиляда и повече километра и да създаде там нов проблем. 

Заразяването става основно с хранителни продукти. Не е опасно за човека, но ако не се спре, може да изчезне целия сектор, в който са инвестирани милиарди.

Досега при всички случаи в Европа, когато са вънзниквали такива огнища, са се справяли бързо, но е ставало дума за малки огнища, Малта, Португалия,Испания, Белгия, Холандия и при всички случаи е ставало дума за заразяване от хранителни продукти. В едни случаи от летището, или от магистралата.

Темата  у нас вече предизвика конспиративни теории, експлоатира се и политически, даже има  обвинения към мен, че защитавам големите свинекомплекси, с това, което казвам е, но истината е, че за да се спре заразата, трябва да се заколят животните от малките обекти и задните дворове. За да се спаси сектора, трябва да се унищожи по-малката беля. 

И затова е необходимо да се включи държавата с всички институции - полиция, кметства. 

Като сериозен проблем д-р Първанов подчерта е липсата на доверие у хората, които не приемат препоръките, а тайно заколват животните, и запазват месото, или ги продават. 

Много трудно е да се вземе такова решение.  Да се поеме  тази отговорност. Да се унищожат по-малките обекти, за да се спаси големия промишлен сектор, който е около 90 процента у нас. 

Трябва да се вземе политическо решение, каза д-р Първанов, но изрази съмнение, че някой ще  го направи,/ особено в предизборното време/. Както е направено в Чехия, където е участвала войската.


Цялото интервю с д-р Мирослав Първанов е в звуковия файл. 









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12