Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изучаването на майчин език - възможност за връщане у нас

3
Стоянка Колева, директор

Неделното българско училище в Барселона носи името на създателите на българските букви "Св. Св. Кирил и Методий“. През 2019-та то навърши 10 години. Стоянка Колева, директор на училището, разказва:

Мотивите на родителите да водят децата си в Неделното българско училище, са няколко: единият децата да не загубят връзката с България, да не загубят своите корени и другият мотив е да знаят нещо повече за Родината в исторически план, нещо повече за езика, културата, традициите на Родината.

Колева припомни, че по програмата на МОН за българските неделни училища в чужбина, в тях се изучават три основни предмета – български език, история и география. В училището в Барселона от наскоро завършилата учебна година се изучава музика, а от началото на създаването му – фолклор и народни танци.  От 10 години съществува и Фолклорен състав за възрастни.

Всеки себеуважаващ се човек би трябвало добре да осъзнава смисъла на израза „майчин език“, смята Стоянка Колева. Според нея, ако единият родител е българин, е срамно дететдо да не знае родния си език. „Изучаването му е нещо естествено. Няма занчение къде сме, светът е отворен. Богатството на един език е несравним с нищо. Той е още една отворена врата за децата, които живеят в чужбина.

Директорката на училището в Барселона подкрепя петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина, с която се настоява включването на българския език и на другите малки езици като официален в чуждите образователни системи в ЕС.

Броят на децата в Испания и в чужбина мисля, че непрекъснато се увеличава и тази възможност българският език да се изучава като равен и да се признава в ЕС, ако я постигнем, ще е много добре.

Вече са готови най-новите учебници по български език за  1, 2 и 5 клас, по история за 5-ти и 7-ми клас и по география, предназначени за българчетата в чужбина. Най-радостно е, че съавтори са учители в чужбина. Гордост за училището в Барселона е, че учителката по история от самото му начало Илиана Илиева-Дъбова е съавтор на учебника по история.

Стоянка Колева не смята, че би се изчерпала нуждата от образователната програма за български деца зад граница.

Някои смятат, че българският език не им е нужен, след като са в чужбина. Но аз мисля обратното. Майчиният език е основното нещо, което всеки трябва да знае. Той дава огромно богатство и един ден да комуникират с Родината и не е изключено един ден да работят с България или да се върнат в България. Това е една от насочките, по която работим. Българчетата в чужбина да имат възможност и готовност да се върнат и работят в България.

Директорката коментира и новостта за завършващите 12 клас в неделните български училища да се явяват на изпит за ниво на владеене на български език с право и възможност да кандидатстват в български университети.

Това е голямо постижение за нас. Тъй като има и такива, които не успяват да се адаптират и да бъдат приети в испански университет и смятам, че винаги ще има хора, които ще мислят като тези, които работим в българските училища.

В последната събота и неделя в Пловдив на конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина нейни представители  от всички краища на Европа и света дискутираха актуални въпроси, свързани със съхраняването на българския език по света и обучението на български деца зад граница.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Реставраторът Никола Стоянов

Показват реставрираната Източната порта на Филипопол до дни

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II –III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49

Николай Бойков гарантира в книга "Верно на оригиналот"

На книжния пазар се появи книгата на издателство „Жанет 45“  със заглавие „Верно на оригиналот“. Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с македонски думи и изрази, някои от които познати, други – озадачаващо непонятни. Между страниците може да..

публикувано на 21.05.24 в 09:47

Хърватски художници гостуват в Пловдив

Изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ представя Галерия „Капана“. Тя се осъществява по инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов и Градска художествена галерия – Пловдив. Експозицията включва  живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници..

публикувано на 21.05.24 в 08:32

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената..

публикувано на 21.05.24 в 08:29

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08