Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив и Леуварден със съвместен проект

„Докато тя пее“ е съвместен музикален проект на Пловдив Европейска столица на културата 2019 и Леуварден – Европейска столица на културата 2018, който обединява артисти, представители на идишката, българската и ромската култура. Интензивната работа на група професионални изпълнители продължава вече втора година, като за пръв път резултатите от нея бяха представени в Холандия  по време на закриването на Европейска столица на културата там, а сега предстои да бъде показани и в Пловдив.

Събитията ще се състоят в три поредни дни, като началото ще бъде поставено с отворена дискусия на тема „Силата на жената и нейното място в различните култури“. Тя ще се проведе на 31 юли от 19 часа в СКЛАД, 4 ет., вляво и в нея ще се включат певиците Лусет ван дер Берг, Мария Пашева и Гинка Цер. Трите дами ще разкажат за традициите в техните общности и ще представят присъствието на жената във фоклора. Те ще изпълнят песни от всеки етнос, които разказват за важната мисия на девойката, майката и бабата в обществото.

Изявите на трите професионални изпълнителки ще продължат и по време на Международния фолкорен фестивал на 1 август от 19:00 часа на открита сцена пред Общината на пл. „Стефан Стамболов“. Към тях ще се присъединят музикантите Мирослав Турийски, Кристиан Желев и част от оркестър „Брестовица“ На 2 август от 16:00 часа в двора на еврейска синагога „Цион“ в Пловдив (ул. „Елиезер Калев“ 6) в културното пътуване ще се включи и Луцет ван дер Берг, инициатор на проекта и представител на идишката култура. Входът за събитията е свободен!

Участници в проекта:

Луцет ван дер Берг - певицата е инициатор на проекта. Тя е представител на идишката култура. Луцет е един от водещите гласове на новото поколение идишки певци. Участвала е в театрални постановки, концерти и фестивали в Европа и Северна Америка. „Докато тя пее“ е един от специалните музикални проекти, които Луцет развива като част от програмата на Леуварден 2018.

Мария Пашева ще представи българската култура в проекта. Тя е известен изпълнител на странджански и тракийски народни песни. Завършила е музикално училище "Филип Кутев" в град Котел. Певицата има множество международни участия и е била вокалист на няколко традиционни оркестъра.

Гинка Цер е певицата, която ще представи ромската култура. Нейните вокални възможности са с широк диапазон на изпълнение - Гинка изпълнява чудесно както ромски песни, така и българска народна музика. Има дългогодишна професионална практика и е един от утвърдените изпълнители на родопски песни.

Интервюто с мениджъра на поекта Станислава Ташева е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

публикувано на 12.07.24 в 10:20

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24