Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Пазарджик срещу избиването на домашните прасета

Очаква се с протестиращите да се срещнат премиерът Борисов и министър Танева

| обновено на 02.08.19 в 17:10


Земеделски стопани от Пазарджик и областта протестират в центъра на града срещу принудителното избиване на домашни прасета. Мярката е наложена от държавата за ограничаване на африканската чума по свинете. Причина за недоволството е, че избиването на прасетата е твърде крайна мярка, а също, че липсва яснота за начина, по който се разпространява заразата.

Протестът, който започна в 17 часа,  е малоброен, както съобщи наш репортер, но се очаква броят на недоволните да нарасне. Очаква се в Пазарджик за среща с протестиращите да пристигнат премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева.

Протестът на стопаните се подкрепя и от кметовете на населените места в Пазарджишка община. Те излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

72 са населените места в региона, определени със заповед на пазарджишкия областен управител Стефан Мирев, в които домашните животни трябва да бъдат доброволно заколени до днешния петък. Това се отнася и за прасетата в „задния двор“, които нямат признаци на болестта.

Мерките срещу Африканската чума се отнасят за дворове в 20-километровата зона от 5-те свинекомплекса в региона, които се намират в Пазарджик, Априлци, Пищигово и Пещера. Зоната обхваща общините Пазарджик, Пещера, Брацигово, Септември, Лесичово и частично община Панагюрище, а по справки на съответните общини общият брой на гледаните домашни прасета е 1500.

Тези мерки са ненужни при положение, че заболяването е на 300 км разстояние и в района няма констатиран случай на заболели от Африканска чума, посочват организаторите на протеста в Пазарджик.

Освен в Пазарджик протести днес са насрочени и в Ямбол, Сливен и Разград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока, в която гори, е карловското село Пролом. "До там има две дерета, едното вече се е възпламенило, пламне ли и другото, ще тръгне към Пролом и това е борбата в момента, да бъде ограничен огънят", съобщи заместник-кметът на община..

публикувано на 17.07.24 в 14:09

Пожарът край Отец Паисиево се разраства, битката с огъня продължава

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51