Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна Археологическо лято’ 2019 в Хисаря

Продължават разкопките на Римските терми. За трета поредна година финансирането е от Министерството на културата, това каза за Радио Пловдив доц. Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в Хисаря.

Римляните са известни със своето строителство. В античността са новатори, като поставят основите на качествено строителство, което е оцеляло до днес. Живели са с мисъл за вечност и са строили градовете си стабилно в равнини, като целта  е била за по-добра комуникация. Видна е разликата с други епохи, където са строили предимно крепости по защитени от природата места. Запазени надписи информират за архитектите, за строежите и цялата система, която е била в държавната канцелария.

Тази година имаме три спечелени проекта със съдействието на Министерството на културата. Единият е свързан с иновативно представяне на артефакти в естествена среда, в римските терми. Сваля се от Google, безплатно приложение, което много добре се посреща. Това е гид за посетителите. Имаме и проект „Млад археолог – виртуална реалност“, който почти е завършен и скоро ще стартираме. Предвижда се римските терми да бъдат покрити и представени в оригиналния им вид.

Доц. Маджаров представи и двете гостуващи изложби: „Изкуството на Тибет отблизо“ от музея в Димитровград и Луковитското съкровище от музея в Ловеч.

Интервюто с доц. Митко Маджаров е в звуковия файл.


Още от категорията

Ученици правят благотворително мартенички в Белащица

Ученическа кауза обедини млади и стари в пловдивското село Белащица.  Ученици, техните родители и бабите им изработиха стотици мартенички, средствата от продажбата на които ще бъдат използвани за построяване на съблекалня за часовете по физическо възпитание в местното училище "Пенчо Славейков", разказа заместник-директорът на училището Светлана..

публикувано на 25.02.20 в 10:38

Представят "Разказвачът" в "Петното на Роршах"

В клуб "Петното на Роршах" от 19 часа ще има среща с проф. Сава Василев, автор на книгата "Разказвачът". Проф. Василев е преподавател във Великотърновския университет. Книгата съдържа 3 повести, писани в различни периоди-"Разказвачът", "Непокорният Лука" и "Жената и златният  Осъм". Отдавна си мечтая да напиша малко повече за балканския човек,..

публикувано на 25.02.20 в 10:00

Среща с младия писател Мартин Касабов в ЕГ "Иван Вазов"

Разговор с Мартин Касабов, автор на дебютния сборник с разкази „Когато великани ходеха по Земята“, ще се състои в Езикова гимназия „Иван Вазов“. Темата на срещата е  „За удоволствието от писането и/или четенето на разкази“.  Не толкова отдавна, Мартин Касабов е завършил ЕГ „Иван Вазов“ (паралелка с италиански език).  Името на Мартин..

публикувано на 25.02.20 в 06:16

Мартин Касабов с участие в "Младият Пловдив чете"

Мартин Касабов участва в програмата на "Младият Пловдив чете" с  книгата си  "Когато великаните ходеха по земята". Той ще я представи на среща с ученици от Руската гимназия на 25 февруари.  Мартин Касабов е роден и живее в Пловдив. Работи като книжар, пише кратки разкази, публикувани в списание „Страница“ и „Култура“, и рецензии за кино и литература..

публикувано на 24.02.20 в 11:11

Преге - предаване за света на книгите, 22 - 28 февруари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 22.  02. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Христо Карастоянов. Кукувича прежда. (Три романа в един том.) 488 стр., ок. 5А, Жанет 45, 2020. Веселин Тамахкяров. Тайният приятел на Каравелова. 324 стр., ок. 4А, Лексикон, 2020. Майстори..

публикувано на 24.02.20 в 09:05