Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Държавата има вина за заразата с АЧС

Държавата не се справи справи ефективно с предотвратяване  навлизането на вируса на африканската чума по свинете. Той вече е факт и са необходими  мерки, които всяка страна  определя сама. Така е в Литва, в Чехия, а у нас в 20-километровата зона до големите индустриални свинеферми, се препоръчва прасетата  да бъдат унищожени и „усвоени“, заяви председателят на новоучредената Национална асоциация за защита на земеделските стопани Димитър Петков.

Притеснява ни обаче това, че до момента всички протести дотук не легитимираха пред властта дребните и средни земеделски стопани. Учредихме Асоциацията, за да им придадем легитимност и да искаме участие в разговорите на държавно ниво. Сега се представени само едрите стопани с две свои асоциации и с времето те  стават все по-агресивни. Те искат ликвидация на всички стопанства тип „заден двор“, което за нас е абсурдно.

По думите на Димитров, при учредяване на Асциацията се е провела добра дискусия, поставила важни въпроси за цялото животновъдство и растениевъдство.

Един от въпросите към държавата бе защо едрите свиневъдни комплекси са изградени в непосредствена близост до населените места. Препоръчваме да се вземат мерки това да не се допуска. И още – защо се предприемат превантивни  мерки само към земеделските стопанства тип „заден двор“, след като преносители на заразата са  както дивите прасета, така и безстопанствените кучета и котки и какво ли още не?  

Борбата срещу потенциалната зараза не е достатъчно ефективна и ние искаме правила  за това, как трябва да изглеждат стопанствата тип „заден двор“, които са за самозадоволяване.

Петков заяви още, че работата на Асоциацията  започва веднага, като изрази надежда за бързи контакти с представителите на държавните институции за обсъждане на всички висящи въпроси, тревожещи земеделците и регламентирането на ясни правила.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Няма да допуснем лов на вещици заради "фалшиви" болнични

Не съм виждал фалшив болничен и не мога да кажа кой е такъв, каза в интервю за Радио Пловдив д–р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-  председател на БЛС.  По думите му темата е преекспонирана.  Възможно е да има случаи, в които реалното състояние на пациентите на кореспондира с отразеното в..

публикувано на 25.02.20 в 14:46

Дават "Пълдин туринвест" на главния прокурор

Парламентарната комисия за борба с корупцията сезира главния прокурор Иван Гешев за смесеното дружество "Пълдин   туринвест" в Пловдив. Решението е взето днес следобед, съобщи председателят на комисията Борис Ячев. Преписката  ще бъде внесена до ден-два. Преписката към централната власт стартира още през 2016 година, когато още..

публикувано на 25.02.20 в 10:17

Работещите в БНР ще получат достойно заплащане

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в националното радио ще бъдат увеличени, заяви генералният директор на БНР Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив. В края на декември Радио Пловдив обяви символични протестни действия , заради полученото най- ниско ДМС в системата и настоя за преодоляване на финансовите..

публикувано на 24.02.20 в 15:35

150-години Българска екзархия отбелязва Гражданският клуб

Тази година  се отбелязва 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. На 28 февруари 1870 с ферман на султан Абдул Азис е провъзгласено създаването на самостоятелна българска църква под името „Българска екзархия“.С нейното учредяване българската нация извоюва своя първи успех по пътя на националното  признаване. Българската екзахия се..

публикувано на 24.02.20 в 10:18
Георги Киряков

Главният прокурор не бива да се държи като политически играч

В програма "Точно днес" говорим за  кризите - неизбежни и предизвикани, в политическите и обществени нрави и властване. Коментар на политолога  Георги Киряков . Киряков каза, че на първо място от обществено-политическите сюжети, които продължават, откроява работата на прокуратурата. Единият фронт е срещу широкото понятие приватизация, а така също..

публикувано на 24.02.20 в 09:57