Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лобизъм и бюрокрация прозират в новия закон за ППС

Свидетели сме на поредния неправилен подход от страна на институциите. Виждаме лобисти,  интереси, прозиращи зад текстовете и такива, които не кореспондират с реалната обстановка в страната. Това заяви Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията  на автобусните превозвачи по повод предложения за обществено обсъждане Проектозакон за пътните превозни средства.

В условията на един дигитален свят, когато  искаме да развиваме технологиите, казваме, че ще има технически паспорт на хартиен носител, който ще се носи винаги  нас. Това е абсурдно.

Наистина не разбираме какво налага толкова данни да се въвеждат в нещо дпълнително, да се създава допълнителен сървър. И в момента базата данни в МВР е достатъчно пълна по отношение на едно превозно средство. Сега сме единствената държава в ЕС, която ще въведе нещо подобно.

Според Милтенова, навсякъде съществуват сервизни книжки, които обаче не са със задължителен характер. Създават се бюрократични пречки за обществото и новите текстове, които изникват, непрекъснато ги увеличават.

Не виждаме как подобен подход ще повлияе на ограничаване на катастрофите по пътищата. Статистиката ясно сочи, че огромен процент от катастрофите са, заради несъобразена скорост. Как това, че вие имате паспорт в автомобила си, ще повлияе на това, да карате по-разумно?!

С този проектозакон ще увеличим само административната и финансовата тежест върху всеки един български гражданин. Изискванията към центровете, които ще осъществяват регистрацията, са толкова прекомерно завишени, че само конкретни дружества ще могат да им отговорят. Има лобизъм зад текстовете и липса на грижа за гражданите.

Когато искате да  създадете нещо полезно за обществото, го правите така, че да облекчите административните процедури и финансоват тежест.

Ако проектозаконът мине, той ще създаде условия за корупция и е лишен от всякаква логика, заяви още Магдалена Милтенова.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Няма да допуснем лов на вещици заради "фалшиви" болнични

Не съм виждал фалшив болничен и не мога да кажа кой е такъв, каза в интервю за Радио Пловдив д–р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-  председател на БЛС.  По думите му темата е преекспонирана.  Възможно е да има случаи, в които реалното състояние на пациентите на кореспондира с отразеното в..

публикувано на 25.02.20 в 14:46

Дават "Пълдин туринвест" на главния прокурор

Парламентарната комисия за борба с корупцията сезира главния прокурор Иван Гешев за смесеното дружество "Пълдин   туринвест" в Пловдив. Решението е взето днес следобед, съобщи председателят на комисията Борис Ячев. Преписката  ще бъде внесена до ден-два. Преписката към централната власт стартира още през 2016 година, когато още..

публикувано на 25.02.20 в 10:17

Работещите в БНР ще получат достойно заплащане

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в националното радио ще бъдат увеличени, заяви генералният директор на БНР Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив. В края на декември Радио Пловдив обяви символични протестни действия , заради полученото най- ниско ДМС в системата и настоя за преодоляване на финансовите..

публикувано на 24.02.20 в 15:35

150-години Българска екзархия отбелязва Гражданският клуб

Тази година  се отбелязва 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. На 28 февруари 1870 с ферман на султан Абдул Азис е провъзгласено създаването на самостоятелна българска църква под името „Българска екзархия“.С нейното учредяване българската нация извоюва своя първи успех по пътя на националното  признаване. Българската екзахия се..

публикувано на 24.02.20 в 10:18
Георги Киряков

Главният прокурор не бива да се държи като политически играч

В програма "Точно днес" говорим за  кризите - неизбежни и предизвикани, в политическите и обществени нрави и властване. Коментар на политолога  Георги Киряков . Киряков каза, че на първо място от обществено-политическите сюжети, които продължават, откроява работата на прокуратурата. Единият фронт е срещу широкото понятие приватизация, а така също..

публикувано на 24.02.20 в 09:57