Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем екипа гасят с пръст и вода пожара на депото в Шишманци

Местните хора са гневни и готови да протестират, защото за пореден път са подложени на обгазяване

| обновено на 13.08.19 в 17:20


Седем екипа гасят огъня с пръст и вода пожара на депото в Шишманци, но към момента няма яснота кога ще бъде потушен. Хората от селото са гневни, защото според тях за пореден път са подложени на обгазяване.

На място, за да провери ситуацията пристигна главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той уточни, че през нощта силен вятър повторно е възпламенил огнището на сметището,  то отново тлее и гасенето му продължава. 

Той увери, че няма опасност от обгазяване, но препоръча на жителите от околните села, особено тези със здравословни проблеми, превантивно да затворят и уплътнят прозорците на жилищата си, а децата и майките с колички да не стоят на открито до потушаване на огнището. 

Все още не е известна причината за пожара. Най-вероятно той е в резултат от естественото гниене на отпадъците и високите температури, но се разследва и версията за умишлен палеж, коментира гл. Комисар Николай Николов. 

По думите на Николов се работи в три основни насоки - погасяването на пожара, контролът на въздуха и  пътния трафик на автомагистрала "Тракия".  От двете страни на аутобана  са разположени екипи на пътна полиция, които имат задача своевременно да уведомят още от Пловдив или от Стара Загора, ако видимостта бъде намалена.

Следобед мобилната станция за замерване на въздуха на РИОСВ Пловдив се премести в центъра на село Шишманци, за да следи ситуацията в селището, намиращо се в съседство с горящото сметище за битови отпадъци.  Първите резултати от замерванията ще са известни до края на деня.

В следобедните часове се очаква обръщане на вятъра, което може да насочи пушеците към селото, прогнозираха експерти на РИОСВ и пожарната. 

Мобилната станция предиобед бе разположена в село Болярино, което, заедно  с близкото Белозем, бе на пътя на въздушните течения, носещи димните облаци. На този етап няма отклонение от допустимите норми, заяви Мариана  Кондаклиева РИОСВ – Пловдив.   

Въпреки уверенията на екоинспекцията, че няма опасност от замърсяване на въздуха, жителите на Шишманци постоянно протестират срещу непоносимата, според тях, миризма от сметището. Повечето от тях настояват за закриването на завода за преработка на отпадъци край селото. 

Според хората, откакто той функционира, рязко са се увеличили заболяванията сред деца и възрастни в Шишманци.  

Междувременно кметът на община Раковски Павел Гуджеров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, до министрите на околната среда Нено Димов и на вътрешните работи Младен Маринов и до директора на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев по повод поредния пожар на територията на депото за отпадъци в с. Шишманци.

„Категорично заявявам, че при предходни пожари съм изчерпал всички възможности като кмет на общината за превенция на подобни случаи, но резултат няма. Крайно време е компетентните органи да предприемат необходимите мерки и да спрат тези опасни за здравето на хората инциденти, които се превърнаха в рецидив“, пише в писмото си кметът на Раковски.

Пред премиера Павел Гуджеров настоява за противопожарна охрана и ефективна денонощна охрана, ревизия на мерките за безопасност и стационарна станция за измерване чистотата на въздуха на територията на депото.

„Категорично смятаме, че ако това съоръжение не може да функционира безопасно, трябва да преустанови дейност“, пише още кметът на община Раковски.

В общината вече е организирана подписка, която да подкрепи писмото. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков...

обновено на 25.07.24 в 14:40

Съдът нареди ново общо събрание да реши ще има ли кариера над Горнослав

Административният съд в Пловдив задължи кмета на община Асеновград да насрочи и проведе ново общо събрание в село Горнослав. Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав Решението идва, след като бившата кметица на селото Ели Корбетова заведе дело, в което твърди, че проведеното на 3 юли общо събрание е незаконно. На него..

публикувано на 25.07.24 в 14:39

Дърва за огрев пламнаха в Асеновград

Гараж до двуетажна къща горя около девет часа сутринта на ул. "Асен Карастоянов" в Асеновград. В района се образува гъст дим.  Два екипа от пожарната са потушили огъня за около 2 часа. При инцидента няма пострадали. От пловдивската пожарна уточниха, че в гаража са били струпани дърва за огрев и боклуци, които са пламнали. Съседи и пожарникари са..

публикувано на 25.07.24 в 11:52

Започна разширяването на детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон на детска градина „Буратино“.  С новите помещения ще се увеличи капацитетът на детското заведение и то ще стане едно от най-големите в район „Централен“. Очаква се строителството да..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

Варна няма да обжалва решението на съда за акциите си в Панаира

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството „Международен панаир Пловдив“, част от „Пълдин туринвест“. Това означава, че акциите се връщат във Варна,..

публикувано на 25.07.24 в 11:00