Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Седем екипа гасят с пръст и вода пожара на депото в Шишманци

Местните хора са гневни и готови да протестират, защото за пореден път са подложени на обгазяване

| обновено на 13.08.19 в 17:20


Седем екипа гасят огъня с пръст и вода пожара на депото в Шишманци, но към момента няма яснота кога ще бъде потушен. Хората от селото са гневни, защото според тях за пореден път са подложени на обгазяване.

На място, за да провери ситуацията пристигна главен комисар Николай Николов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той уточни, че през нощта силен вятър повторно е възпламенил огнището на сметището,  то отново тлее и гасенето му продължава. 

Той увери, че няма опасност от обгазяване, но препоръча на жителите от околните села, особено тези със здравословни проблеми, превантивно да затворят и уплътнят прозорците на жилищата си, а децата и майките с колички да не стоят на открито до потушаване на огнището. 

Все още не е известна причината за пожара. Най-вероятно той е в резултат от естественото гниене на отпадъците и високите температури, но се разследва и версията за умишлен палеж, коментира гл. Комисар Николай Николов. 

По думите на Николов се работи в три основни насоки - погасяването на пожара, контролът на въздуха и  пътния трафик на автомагистрала "Тракия".  От двете страни на аутобана  са разположени екипи на пътна полиция, които имат задача своевременно да уведомят още от Пловдив или от Стара Загора, ако видимостта бъде намалена.

Следобед мобилната станция за замерване на въздуха на РИОСВ Пловдив се премести в центъра на село Шишманци, за да следи ситуацията в селището, намиращо се в съседство с горящото сметище за битови отпадъци.  Първите резултати от замерванията ще са известни до края на деня.

В следобедните часове се очаква обръщане на вятъра, което може да насочи пушеците към селото, прогнозираха експерти на РИОСВ и пожарната. 

Мобилната станция предиобед бе разположена в село Болярино, което, заедно  с близкото Белозем, бе на пътя на въздушните течения, носещи димните облаци. На този етап няма отклонение от допустимите норми, заяви Мариана  Кондаклиева РИОСВ – Пловдив.   

Въпреки уверенията на екоинспекцията, че няма опасност от замърсяване на въздуха, жителите на Шишманци постоянно протестират срещу непоносимата, според тях, миризма от сметището. Повечето от тях настояват за закриването на завода за преработка на отпадъци край селото. 

Според хората, откакто той функционира, рязко са се увеличили заболяванията сред деца и възрастни в Шишманци.  

Междувременно кметът на община Раковски Павел Гуджеров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, до министрите на околната среда Нено Димов и на вътрешните работи Младен Маринов и до директора на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев по повод поредния пожар на територията на депото за отпадъци в с. Шишманци.

„Категорично заявявам, че при предходни пожари съм изчерпал всички възможности като кмет на общината за превенция на подобни случаи, но резултат няма. Крайно време е компетентните органи да предприемат необходимите мерки и да спрат тези опасни за здравето на хората инциденти, които се превърнаха в рецидив“, пише в писмото си кметът на Раковски.

Пред премиера Павел Гуджеров настоява за противопожарна охрана и ефективна денонощна охрана, ревизия на мерките за безопасност и стационарна станция за измерване чистотата на въздуха на територията на депото.

„Категорично смятаме, че ако това съоръжение не може да функционира безопасно, трябва да преустанови дейност“, пише още кметът на община Раковски.

В общината вече е организирана подписка, която да подкрепи писмото. 
Галерия

Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 17.02.20 в 17:41

Пламна грип във ферма за патици в Раковски

Българската агенция по безопасност на храните констатира първо огнище през 2020 година на Инфлуенца по птиците в България. Националната референтна лаборатория  потвърди огнище на високопатогенна Инфлуенца H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици в Раковски. В момента на регистриране на огнището във фермата се отглеждат 5 830..

публикувано на 17.02.20 в 14:43

Арестуваха много пияна шофьорка, носила и синтетична дрога

Полицията в Пазарджик задържа 42-годишна жена, седнала зад волана след употреба на солидно количество алкохол. Тестът с дрегер отчел 2,5 промила алкохолна концентрация в кръвта й.  Леката кола на пазарджиклийката била спряна рано сутринта вчера на бензиностанция на изхода на града. При проверката на автопатрула от сектор „Пътна полиция“ се..

публикувано на 17.02.20 в 13:39

Арестуваха двама, обирали монетите от фонтана на Бачковския манастир

Двама мъже са арестувани докато крадат монети от фонтана на Бачковския манастир. Кражбата е забелязана от 19- годишен посетител на обителта, който подал сигнал в полицията.  Задържаните са 22- годишен мъж от Асеновград и 6- години по- голям от него жител на Садово. И двамата са криминално проявени. В момента те са задържани за 24 часа като случаят..

обновено на 17.02.20 в 13:22

Грипът официално си тръгна от Пловдив

Р егионалната здравна инспекция в Пловдив отмени ограничителните мерки, въведени в края на януари заради грипната епидемия. Това означава, че от днес се възстановяват свижданията в болници, плановите операции, детските и женските консултации.  Причината е спадът, който бележи заболеваемостта от остри респираторни инфекции и грип. По последни..

публикувано на 17.02.20 в 12:03