Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Благодатна археологическа година за Перперикон

Тазгодишният археологически маратон на Перперикон започна на 24 юни и вече сме в последната му трета, като ще продължим разкопките до 10 септември, заяви археологът проф. Николай Овчаров.

 Работим вече четвърта година  и след разкриването на грандиозната базилика – 35 метровата църква южния квартал  от V-VІ век, сега вървим на север и откриваме различни квартали от различни епохи – късноантични и средновековни.

Тази година работим по един доста голям некропол, който излиза в този участък от периода 10-12 век и от това време са и излизащите на бял свят находки. Годината е много благодатна и досега имаме над 210 находки, които си заслужава да бъдат споменати – бронзови кръстове, украшения, накити, интересни монети, сред тях и изключително рядката монета на Иван Асен ІІ, която е важна и от историческа гледна точка.

Открихме и още важни находки като бронзов реликварий от периода 10-12 век с изображение на Христос на кръста и молещата се Богородица. Когато го отворихме, се оказа, че има вътре органична материя, която тепърва ще бъде изследвана.

Представихме и другата находка – златно-сребърна монета, кято бележи пика на кризата във Византия в края на 11 век, когато при Манцихер Византийската империя е разгробена и губи почти цяла Мала Азия. Това я вкарва в икономическа и политическа криза, а златната единица девалвира. Монетата се води за златна, но в нея има не повече от 5-6 г. злато, всичко останало е сребро.

Девалвацията не е измислена през този век.

За 7 000-годишната история на Перперикон, това, което откриваме, е само малка част от неговите богатства. Неслучайно Перперикон привлича толкова много хора. Голямата ни цел е разкриването на града в малксимална степен и превръщането му в обект на културно-историческия туризъм.

Чуйте повече от звуковия файл:


Още от категорията

ВМРО бие тревога за Hills of Rock

 „Напът сме да изгубим един от знаковите за Пловдив фестивали „Хилс ъф рок“, алармират от ръководството на ВМРО в Пловдив. „От исканите от организаторите 450 хил. лв. Фондация „Пловдив 2019“ по програма „Наследство“ е отрязала тази сума със 100 хил. лева“ – сигнализира общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски. „Въпреки че се дава..

публикувано на 26.02.20 в 12:13

Великите европейци - Лудвиг ван Бетовен, втора част

Лудвиг ван Бетовен се установява във Виена през 1792. Заниманията с Хайдн обаче са до голяма степен разочарование и за двамата.  Бетовен скоро разбира, че Хайдн няма на какво повече да го научи, а Хайдн се дразни от чепатия стил на ученика си, който гледа повече да нарушава правилата на композиране, отколкото да се придържа към тях. И е..

публикувано на 26.02.20 в 10:09

Останки от хамам и кукерски маски в Етнографския музей

В Етнографския музей ще бъде официално представено най-новото откритие в двора на музея –хамам от османския период (XVI – началото на XVIII век). Той беше разкрит при фасадната реставрация на сградата през 2017 г. Проучването показа, че по време на изграждане на къщата на Аргир Куюмджиоглу (1847 г.) сградата на хамама е била вече полуразрушена...

публикувано на 26.02.20 в 07:38

Мартин Касабов с участие в "Младият Пловдив чете"

Мартин Касабов участва в програмата на "Младият Пловдив чете" с  книгата си  "Когато великаните ходеха по земята". Той ще я представи на среща с ученици от Руската гимназия на 25 февруари.  Мартин Касабов е роден и живее в Пловдив. Работи като книжар, пише кратки разкази, публикувани в списание „Страница“ и „Култура“, и рецензии за кино и литература..

обновено на 25.02.20 в 17:06

Ученици правят благотворително мартенички в Белащица

Ученическа кауза обедини млади и стари в пловдивското село Белащица.  Ученици, техните родители и бабите им изработиха стотици мартенички, средствата от продажбата на които ще бъдат използвани за построяване на съблекалня за часовете по физическо възпитание в местното училище "Пенчо Славейков", разказа заместник-директорът на училището Светлана..

публикувано на 25.02.20 в 10:38