Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И в община Девин откриха диво прасе с АЧС

Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине.
Снимка: „Североизточно държавно предприятие“

Нов случай на африканска чума по дивите свине на територията на община Девин констатира днес Българската агенция по безопасност на храните. Това е вторият случай в област Смолян, за който е установена заразата.

На 8 август тя бе потвърдена за две диви прасета, открити в землището на село Змеица в община Доспат. На следващия ден гранични полицаи откриха мъртви още две диви прасета край село Бръщен, община Доспат, резултатите от чиито проби се очакват. 

Сред досегашните мерки срещу разпространението на заразата в региона бяха ограничаване на дърводобива, лова, пашата на домашни животни и брането на гъби и билки в 8-километровата зона около Змеица.
Още от категорията

Директор на училище предизвика социално напрежение

Атанас Кръстев, председетел на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа – Пловдив, заяви пред журналисти, че е възникнало социално напрежение в ОУ „Д-р Петър Берон“. Той посочи, че причината е свързана с директора на училището Стефан Кичуков.  Синдикатът е сезирал прокуратурата и Министерството на образованието за упражняване на натиск за..

публикувано на 25.02.20 в 14:17

Ученици от Пазарджик се връщат от Италия с искане за хоспитализирането им в София

Група ученици и двама преподаватели от пазарджишкото училище "Димитър Гаджев" пристига днес от Италия. Педагозите са притеснени, че децата, които са от ромския квартал "Изток", няма да спазват 14- дневния карантинен срок. Те настояват групата да бъде настанена в болница в София. Въпреки препоръките да не се пътува до Италия учениците са заминали вчера..

публикувано на 25.02.20 в 14:07

До шест години затвор грозят данъчната, взела 2000 лв подкуп

Обвинение за подкуп в размер на 4000 лева повдигна Окръжната прокуратура срещу данъчната служителка, задържана при получаване на парите вчера в търговски обект в Пловдив.  Ренета Иванова, служителка на НАП на възраст около 60 години, е била хваната в момент на получаване на 2000 лева – половината от поискания след рекет подкуп от притежател на фирма и..

публикувано на 25.02.20 в 13:52

Без коли в пешеходната зона на Асеновград от средата на март

Забраняват свободния достъп на автомобили по пешеходната зона в центъра на Асеновград. Мярката влиза в сила от 15 март, обяви зам.-кметът на общината инж. Стоян Димитров. Всички граждани, които живеят в района, както и търговските обекти и институциите, нуждаещи се от транспортен достъп, трябва да подадат документи за издаване на специален..

публикувано на 25.02.20 в 13:48

Шефката на Басейнова дирекция на съд за безстопанственост

Прокуратурата повдигна обвинения за безстопанственост на директорката на „Басейнова дирекция“- Пловдив Цветелина Кънева. Тя е обвинена за това, че не е предприела необходимите по закона мерки за ликвидиране на незаконния сондаж в Захарния завод в Пловдив.  Кънева бе задържана вчера в зрелищна акция на маскирани полицаи във ведомството. „На..

публикувано на 25.02.20 в 13:30