Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Състояния на любов" открива Жорж Сопаджиев в "Сигна"

| обновено на 14.08.19 в 10:29

Изложба живопис и мозайка представя пловдивският художник Жорж Сопаджиев. Експозицията е озаглавена "Състояния на любов". 

Авторът работи в областта на живописта, стенописта, инсталацията, пластиката, монументалната мозайка, пърформанса и фотографията. 

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби. Новите му живописни платна и изящни мозайки са подредени в арт галерия Сигна в Гранд хотел Пловдив. 

Откриването е от 18.30 часа.

Жорж Сопаджиев
Роден на 11.09.1963 г. в гр. Пловдив. През 1982г. завършва Национална Художествена Гимназия за изящни изкуства "Цанко Лавренов" в Пловдив. Внук и възпитаник на големият български живописец Паскал Стружев.
През 1985 г. учавства в изпълнението на монументална мозайка по проект на художника Борис Димовски в гр. Хасково. В периода 1990 - 1993 г. работи рисунка и живопис в Saint Johns и Montreal, Канада.
2001 г. - Изработване на скулпторни фигури "Ангели" - сценография по постановката на Мариус Куркински "Изкуството на комедията" от Едуардо де Филипо.
2012г. - Награда за автор, Н-Форма, живопис и пластика, ДПХ, Пловдив, България.
2014г. - Монументална мозайка, "Окото на Бог", Православен храм "Преображение Господне", Поморие, България.
2015г. - Монументална мозайка, посветена на големият български композитор Асен Диамандиев, Пловдив, България.

Жорж Сопаджиев работи в областта на живописта, инсталацията, монументалната мозайка, пърформанса и фотографията. 

Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Сърбия, Германия, Италия, Франция, Турция, Канада и САЩ. Член е на Дружеството на Пловдивските художници и Съюзът на Българските художници. Работи и живее в гр. Пловдив, България.

Галерия

Още от категорията

Д-р Ахавни Кеворкян представя книга за дедите си

В деня на майчиния език д-р Ани Кеврокян представя книгата си „Наследството на Текирдах”. В  хайета на Балабанова къща в Стария Пловдив от 18 часа за нея ще говорятписателката Елена Диварова и Донка Налбантова от „Старинен Пловдив“. Това е пътуване по литературно-документалната нишка на миналото, в което разказът за дедите ми,..

публикувано на 21.02.20 в 08:09

„Една обиколка на земното кълбо“ в НБ „Иван Вазов“

Тази вечер от 18.00 часа в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде представена книгата на Диана Чавдарова „Една обиколка на земното кълбо“. На пръв поглед изглежда, че става дума за поредния пътепис. Но не е така, защото авторката разказва в истинския смисъл на думата от „първо лице“. Диана Чавдарова е от Ботевград,..

публикувано на 21.02.20 в 06:45

Представят книгата на Неда Антонова за Преподобна Стойна

Литературна среща с писателката Неда Антонова ще се проведе от 18,30 часа в конферентната зала на хотел „Марица“. Авторката ще представи книгата си „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица“, второ допълнено издание на издателство „Факел“. Неда Антонова е автор на тетралогията исторически романи "Войната свърши в четвъртък", "Не..

публикувано на 21.02.20 в 06:39

Насърчават детското четене с лекция в библиотеката

В програмата на „Младият Пловдив чете“  днес е включена тема за развитието на читателската интелигентност у децата.  Лекторът  Валентина Стоева е с дългогодишен и иновативен  опит в насърчаване на детското четене. Тя е докторант по “Теория на четенето” в СУ “Св. Климент Охридски”  и председател на фондацията за насърчаването на детското..

обновено на 20.02.20 в 10:05
Г-ца Анка Ламбрева при пристигането в маорската задруга - посрещането става с допиране на носовете вместо целувка (на снимката вляво) и корицата на книгата (вдясно)

Откриват изложба за първата българка, обиколила света

В Карлово тържествено ще бъде отбелязана 125-та годишнина от рождението на първата българка околосветска пътешественичка Анна Ламбр ева. По професия тя е медицинска сестра, а по призвание – писател и пътешественик.  Родена е в Карлово на 22 февруари 1895 г. в семейство с 5 деца, а си отива от света 4 дни, преди да навърши 81 години - на 18..

публикувано на 20.02.20 в 07:18