Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ: Прах, азотни и серни оксиди край Шишманци, но в нормата

Пик на повишени нива на фини прахови частици, азотни и серни оксиди е регистриран тази нощ в района около депото в Шишманци, където трети ден продължава да тлее пожар. Въпреки завишението, тези три компонента са близо до нормите и в никакъв случай не ги превишават. Това съобщи пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Пловдив Стефан Шилев

Той обясни, че едва по обед ще е ясно дали има замърсяване на въздуха в района, тъй като мобилната автоматична станция е на място по – малко от 24 часа – време, задължително необходимо за отчитане на показателите на замърсяване. 

Отчетеното завишение на фините прахови частици не е притеснително, тъй като това е прах с размер до 10 микро метъра и влиза в нормите, коментира Стефан Шилев. По думите му, това е закономерно пред вид материалите, които горят в момента. Като цяло стойностите, отчитани от мобилната станция, са в нормите, подчерта директорът на пловдивската екоинспекция.

Днес ще бъде направена съвместна проверка на РИОСВ с органите на МВР и пожарната, за да се установи има ли нарушения в завода за отпадъци край Шишманци и на какво се дължат те, обясни Шилев. Ще се проверява дали в депото се спазва технологията за депотиране на отпадъците, дали има запрашаване и прави ли се се задължителното оросяване с вода.

По думите на Шилев, инсталацията за депониране на отпадъци може да бъде закрита, само ако не изпълнява изискванията на закона и замърсява околната среда.

Винаги е възможно един оператор да бъде глобен, ако не изпълнява закона, заяви Шилев.

Той подчерта, че Регионалното сдружение по управление на отпадъците е органът, който отговаря за депото в Шишманци. В това сдружение членуват всички общини в района, включително община Раковски

Тези общини трябва да упражнят контрола върху инсталацията, категоричен е директорът на РИОСВ - Пловдив Стефан Шилев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24

Тежко е състоянието на обгорелия край Свиленград доброволец

Състоянието на 19-годишния Светослав Димитров от Свиленград, който обгоря тежко при пожарите в района, е все още е рисково. Момчето е настанено в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и е претърпяло две операции, като е проведено и реанимационно лечение. “Първата фаза, която е най-опасна – на шока, е..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Бетоновоз прегази пешеходец в пловдивския район "Южен"

Пострадалият тежко мъж, който е на 63 години, е откаран в болница.  Движението в участъка на катастрофата се регулира. Пътния инцидент е станал около 12.10 часа на ул. "Димитър Талев".  Пробите за алкохол и наркотици на 42-годишният шофьор на тежкотоварната машина са отрицателни.  Причините и обстоятелствата около катастрофата се изясняват...

публикувано на 19.07.24 в 12:44