Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички диви прасета в ДЛС "Извора" край Девин ще бъдат умъртвени

Нови седем положителни проби за Африканска чума по свинете /АЧС/ са установени при глигани на територията на Държавното ловно стопанство /ДЛС/ "Извора" край Девин. Информацията бе съобщена на заседанието днес на областната епизоотична комисия в Смолян. Това е второ огнище на АЧС за Смолянска област, след оповестените миналата седмица две положителни проби при мъртви глигани, открити край доспатското село Змеица. 

Предстои умъртвяване и загробване на всички диви свине в заградената зона на Базата за интензивно стопанисване на дивеча "Крачова ливада" на ДЛС "Извора". В заградената зона се забранява ловуването на останалия дивеч. "Извора" ще претърпи сериозни щети, ще бъдат отстреляни и загробени около 130 диви свине, които са част от създадена много добра популация, носеща сериозни приходи от международен ловен туризъм, заявиха експерти по лова. Положителните проби са от дива свиня майка и малки приплоди, уточняват от "Извора". Умъртвяването на глиганите в базата на ловното стопанство започва още днес, заявиха от Южноцентралното държавно предприятие /ЮЦДП/ в Смолян.

На заседанието на епизоотичната комисия бе оповестено, че е издадена заповед от Районната дирекция по горите в Смолян, с която се забранява достъпът до определената инфектирана зона в "Извора". Ограничението означава забрана за ловуване, дърводобив, навлизане на туристи, гъбари и външни лица, които нямат отношение към мерките за ограничаване на заразата.
Експерти от ЮЦДП предполагат, че и в двата случая на огнища на АЧС в областта - край Змеица и в ДЛС "Извора", заразата вероятно е внесена от туристи.

Стопаните на домашни прасета, отглеждани в нерегистрирани обекти от типа "заден двор" в областта, вече са умъртвили животните, съгласно разпореждането на ветеринарните власти, бе отчетено на заседанието на областната епизоотична комисия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, другото дете е вече в Карлово

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите. Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29