Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ отчете завишение на фините прахови частици край Шишманци

| обновено на 14.08.19 в 17:47

Резултатите от първото 24-часово измерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци заради пожара в депото за неопасни отпадъци, показват превишение на средноденонощните стойности на фини прахови частици. Данните сочат 59 µg/m3 при алармен праг 50 µg/m3.

При останалите показатели няма превишения. Отчетените стойности на серен диоксид са 12 µg/m3 (при допустими 350 µg/m3), на азотен диоксид – 16 µg/m3 (при допустими 200 µg/m3) и на въглероден оксид 0,5 mg/ m3 (при допустими за 8 часа 10 mg/ m3. Предстои утре да станат ясни и окончателните данни за стойностите по показателя сероводород.

Непрекъснатите замервания на качеството на атмосферния въздух в района ще продължат до нормализиране на ситуацията. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив уведоми Регионалната здравна инспекция за резултатите от мониторинга, за да предприеме действия по компетентност.

Днес при проверка на „Депо за неопасни отпадъци и Инсталация за биологично разграждане по закрит способ“ в с. Шишманци РИОСВ – Пловдив състави предписания за предотвратяване риска от бъдещи пожари. В проверката участваха и представители на МВР. Освен контрол по документи, експертите направиха и оглед на Клетка 1 на депото, която не е засегната от пожара, както и на инсталацията за биоразграждане.

Експертите провериха изпълнението на условията в комплексното разрешително на обекта. На оператора са съставени предписания за: стриктното спазване на технологиите за уплътняване на материала и запръстяване, както и поддържане на резервни количества земни маси, които да гарантират бърза реакция при пожар. Директорът на РИОСВ въвежда и допълнителна (втора) годишна проверка на инсталацията, която трябва да се извършва преди началото на лятото – през май. Това ще позволи превантивен контрол преди пожароопасния сезон.

През 2017 г. РИОСВ-Пловдив е установила превишения на индивидуалните емисионни ограничения и заустване на непречистени води и е наложила санкция на оператора на стойност 2000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартират поръчките за новите сгради на три училища в Пловдив

Обществените поръчки за строителството на новите сгради на Математическата гимназия, СУ "Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър Първи", за които Община Пловдив спечели финансиране от МОН, ще бъдат обявени до десет дни. С изграждането им ще бъдат решени много наболели и стари проблеми на града, това заяви ресорният заместник-кмет Владимир Темелков...

обновено на 25.07.24 в 14:40

Съдът нареди ново общо събрание да реши ще има ли кариера над Горнослав

Административният съд в Пловдив задължи кмета на община Асеновград да насрочи и проведе ново общо събрание в село Горнослав. Административният съд гледа жалба на бивша кметица на Горнослав Решението идва, след като бившата кметица на селото Ели Корбетова заведе дело, в което твърди, че проведеното на 3 юли общо събрание е незаконно. На него..

публикувано на 25.07.24 в 14:39

Дърва за огрев пламнаха в Асеновград

Гараж до двуетажна къща горя около девет часа сутринта на ул. "Асен Карастоянов" в Асеновград. В района се образува гъст дим.  Два екипа от пожарната са потушили огъня за около 2 часа. При инцидента няма пострадали. От пловдивската пожарна уточниха, че в гаража са били струпани дърва за огрев и боклуци, които са пламнали. Съседи и пожарникари са..

публикувано на 25.07.24 в 11:52

Започна разширяването на детска градина "Буратино"

Заместник-кметът на Община Пловдив Владимир Темелков и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха старт на строителството на нов корпус и физкултурен салон на детска градина „Буратино“.  С новите помещения ще се увеличи капацитетът на детското заведение и то ще стане едно от най-големите в район „Централен“. Очаква се строителството да..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

Варна няма да обжалва решението на съда за акциите си в Панаира

Община Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, който обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството „Международен панаир Пловдив“, част от „Пълдин туринвест“. Това означава, че акциите се връщат във Варна,..

публикувано на 25.07.24 в 11:00