Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гасенето на тлеещите участъци в Шишманци

Завод за отпадъци в пловдивското село Шишманци
Снимка: Николай Миланов

На четвъртия ден след възникването на пожара на депото за отпадъци край Шишманци продължава гасенето на тлеещите в дълбочина участъци.

Теренът се облива с вода и се насипва пръст, но натрупаните отпадъци са повече от 10 метра и на този етап не може да се прогнозира кога пожарът ще бъде напълно овладян. 

Районна прокуратура-Пловдив образува преписка по справка от отдел „Икономическа полиция“ - Пловдив след замерванията на  чистота на въздуха от мобилна лаборатория на РИОСВ - Пловдив. 

Разследването е за евентуално престъпление против околната среда - чл. 352 ал. 1 от НК, като целта е да се установи кой е отговорен за бедствието. 

Анализът от замерването на въздуха показва минимално завишаване на показателите на фини прахови частици във въздуха в района на община Раковски. По първоначални данни няма опасност за здравето на живущите в района, заявяват и от Районна прокуратура.

И тази сутрин десетина жители на Шишманци и близките населени места се събраха на пътната отсечка към завода. Те са недоволни от това, че вече няколко дни над района се разнася димът от пожара.

Протестиращите отново настояват за гаранции, че повече пожари в завода няма да има. Искат също институциите да упражняват постоянен контрол, защото потърпевши са принудени да дишат замърсен въздух и да се затварят в домовете си.

Изнесените вчера следобед от екоинспекцията данни от първото 24-часово замерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци, показаха леко превишаване на средно денонощните стойности на фини прахови частици, което не представлява сериозна опасност за хората.

Миризмата обаче е тежка и те се чувстват дискомфортно. Замерванията продължават.

Вчера след извършената проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите на депото бяха дадени предписания на ръководството за стриктно спазване на изискванията за предотвратяване на опасностите от пожари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08