Продължава гасенето на тлеещите участъци в Шишманци

Завод за отпадъци в пловдивското село Шишманци
Снимка: Николай Миланов

На четвъртия ден след възникването на пожара на депото за отпадъци край Шишманци продължава гасенето на тлеещите в дълбочина участъци.

Теренът се облива с вода и се насипва пръст, но натрупаните отпадъци са повече от 10 метра и на този етап не може да се прогнозира кога пожарът ще бъде напълно овладян. 

Районна прокуратура-Пловдив образува преписка по справка от отдел „Икономическа полиция“ - Пловдив след замерванията на  чистота на въздуха от мобилна лаборатория на РИОСВ - Пловдив. 

Разследването е за евентуално престъпление против околната среда - чл. 352 ал. 1 от НК, като целта е да се установи кой е отговорен за бедствието. 

Анализът от замерването на въздуха показва минимално завишаване на показателите на фини прахови частици във въздуха в района на община Раковски. По първоначални данни няма опасност за здравето на живущите в района, заявяват и от Районна прокуратура.

И тази сутрин десетина жители на Шишманци и близките населени места се събраха на пътната отсечка към завода. Те са недоволни от това, че вече няколко дни над района се разнася димът от пожара.

Протестиращите отново настояват за гаранции, че повече пожари в завода няма да има. Искат също институциите да упражняват постоянен контрол, защото потърпевши са принудени да дишат замърсен въздух и да се затварят в домовете си.

Изнесените вчера следобед от екоинспекцията данни от първото 24-часово замерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци, показаха леко превишаване на средно денонощните стойности на фини прахови частици, което не представлява сериозна опасност за хората.

Миризмата обаче е тежка и те се чувстват дискомфортно. Замерванията продължават.

Вчера след извършената проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите на депото бяха дадени предписания на ръководството за стриктно спазване на изискванията за предотвратяване на опасностите от пожари.


Още от категорията

Започва първият в Пловдив пътен ремонт през нощта

За първи път в Пловдив ще се извърши пътен ремонт през нощта. Това става по настояване на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Идеята му е да се прилагат високи стандарти на работа, както е в развитите западноевропейски държави.  От 22,30 тази вечер до 6 часа в сряда ще бъдат преасфалтирани двете кръстовища на бул. „Никола Вапцаров“ – с бул...

обновено на 16.12.19 в 08:57

38 тежки катастрофи в пловдивско взеха 4 жертви само за седмица

От 9 до 15-ти декември  в Пловдив и областта са станали 38 тежки катастрофи с 4-ма загинали, единият от които впоследствие заради раните си. 22-ма са  ранени. Говорим за несъобразена скорост, неправоспособност и малък стаж като шофьори, както и излизане от пътя и блъскане в препятствие. Така инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ Пловдив обобщи..

публикувано на 16.12.19 в 08:53

Библиотеката в Смолян става Коледна работилница

Коледна работилница отваря врати в Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян. От днес до 18 декември участниците в нея ще изработват коледни картички, играчки и сувенири. Материалите са осигурени от библиотеката, а заниманията ще бъдат безплатни за всички желаещи да се включат в инициативата.

обновено на 16.12.19 в 07:01

11 войници полагат клетва в Авиобаза Граф Игнатиево

Единадесет кадрови войници, които постъпиха на военна служба в 3-та Авиобаза Граф Игнатиево през ноември, днес ще положат военна клетва.  На тържествения ритуал, свързан с вричане във вярност и преданост към Родината, ще присъстват техните семейства и близки. Така те  споделят един от най-значимите моменти, свързани с избора на военната професия..

обновено на 16.12.19 в 07:00

И неделята започна с катастрофи по пловдивските улици

Продължават катастрофите през уикенда в Пловдив.  В ранните часове след полунощ БМВ с висока скорост се е блъснало в разделителната мантинела на входа на Пловдив, идвайки от  Асеновград. От силния удар колата е смачкана, а мантинелата – разкъсана. Инцидентът е станал около 3,30 ч.  В болница е настанен 29-годишният шофьор. Проверката е показала, че..

обновено на 15.12.19 в 12:52