Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опозицията в Смолян спря смяната на кюмбетата с климатици

Опозицията в Общинския съвет отхвърли 3 важни проекта за община Смолян - за подобряване качеството на въздуха чрез подмяна на печките на дърва с екологично чисто отопление, за обновяване на сградата на планетариума и за изграждане на дневен център за хора с деменция.

"Жалко е, когато се прави политика на инат с краткосрочни предизборни цели, но това са фактите", написа в обръщение към смолянчани във Фейсбук Мелемов.

През последните години Смолян неизменно е в челните позиции за градове с най-мръсен въздух в България, като причината са основно печките на дърва и въглища. 

Съветниците трябваше да разрешат запис на заповед за авансово плащане на 960 430 лв. за мерките за подобряване на въздуха по ОП „Околна среда“, както и проекти за обновяване на планетариума на стойност около 1,5 млн. лв. от консорциума „Фонд за устойчиви градове“ и за изграждане на дневен център за хора с деменция за близо 194 000 лв. по ОП „Региони в растеж“.

Кметът Николай Мелемов обясни, че авансовото плащане по проектите и дългосрочния кредит се възстановяват от ЕС. Отказът на ОбС застрашава цялостното изпълнение на 3-те проекта, които са обвързани със срокове и етапи, посочи градоначалникът.

Аргументите на колегите от БСП, КРОС и на независимия съветник Филип Топов да отхвърлят първия проект бяха, че е прекалено висока цената на проучването за подмяната на печките, макар че тя се поема от „Фонда за устойчиви градове“. Другите 2 проекта бяха гласувани без аргументация, каза председателят на ОбС Данчо Киряков.

Междувременно стана ясно, че частният съдебен изпълнител Здравка Тонева е блокирала сметките на община Смолян заради дълг от 400 000 лв. Консорциум „Светлина“, с който е сключен договор през 2008 г., когато кмет бе Дора Янкова от БСП, осъди на втора инстанция община Смолян. В момента обжалваме решението във ВАС, обясни кметът Мелемов. 


Още от категорията

Откриха жив изчезналия младеж от Смилян

Шофьор откри изчезналия Ивелин Узунов от смолянското Смилян. Минчо Качаманов, който превозва безалкохолни напитки, е видял движещ се силует по пътя от село Чокманово към Смилян и разпознал издирвания мъж. Здравословното му състояние е добро. Младият мъж напусна дома си в събота сутринта и от тогава нямаше връзка с него.  След като близките му подали..

публикувано на 29.09.20 в 21:20

Илия Кирчев напуска зам.- кметския пост на Пловдив

Илия Кирчев напуска зам.- кметския пост в Община Пловдив. Утре е последният работен ден на Кирчев, който отговаряше за финансите, здравеопазването, стопанските дейности и екологията в кметския екип на Здравко Димитров.. „Получих много добро предложение за работа и съм в процес на преговори, които ще приключат следващия месец", обясни Илия..

публикувано на 29.09.20 в 16:28

Съдът в Пазарджик глоби мъж за нападение над лекар в Спешното

1800 лева глоба наложи Районният съд в Пазарджик на 35-годишния Стефан Стоянов за нападение над лекар от Спешно отделение в областната болница. Делото се гледа по реда на съкратеното следствие без разпит на свидетели и вещи лица, след като подсъдимият призна вината си.  На 5 февруари 2020 г.  Стоянов е нападнал и причинил лека телесна повреда на..

публикувано на 29.09.20 в 16:07

Трима гимназиални учители в Пловдив са с коронавирус

Трима гимназиални учители от различни училища в Пловдив са с коронавирус.  Учител от Професионалната гимназия по електротехника и електроника  е диагностициран с коронавирус, съобщиха от Областния кризесен щаб. Преподавателят на децата от 9-ти и 10-ти клас е диагностициран вчера, а за последно е бил на работа в петък.  Състоянието му добро, но ще бъде..

публикувано на 29.09.20 в 15:20

Съдът разпитва свидетели и вещи лица по делото срещу д-р Иван Димитров

По общия ред и с разпит на всички свидетели, експерти и вещи лица стартира възобновеният процес срещу д-р Иван Димитров, подсъдим за убийството на крадеца Жоро Джевизов, когото застреля в имота си. До тук се стигна, след като пловдивският Апелативен съд върна делото отначало, заради открити множество процесуални нарушения.  На първа..

публикувано на 29.09.20 в 13:58