Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест срещу екозавода край Шишманци

| обновено на 17.08.19 в 08:16
Снимка: Кремена Данева - БНР

Близо 50 протестиращи от Раковски и селата Шишманци, Белозем, Стряма и Болярино се събраха в 7 часа тази сутрин на разклона при екозавода край Шишманци. Четвърти ден те протестират срещу дейността на депото за битови отпадъци, където в понеделник избухна пожар. 

Живеещите в близките села настояват държавата да предприеме незабавни мерки, с които да се гарантира безопасността на хората, или заводът в Шишманци да спре работа. Протестиращите искат да се проведе референдум, на който жителите на община Раковски да се произнесат за бъдещето на завода. 

Над 2300  души се включиха в подписка, изпратена до министър-председателя Бойко Борисов. 

Екипи на пожарната продължават да дежурят на депото в Шишманци, където на единични участъци тлеенето в дълбочина продължава. Задимяване на района няма, тъй като местата се обработват от огнеборците. 

По разпореждане на прокуратурата Икономическа полиция проверява дали от страна на завода за отпадъци е извършено престъпление против околната среда. Проверката ще приключи до месец. 

Хората са категорични, че протестите им ще продължат и в следващите дни, ако няма реакция от страна на държавата.

Началото на пожара

Началото на пожара




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община Пловдив е вместо ограда да се постави видео наблюдение. От..

публикувано на 19.04.24 в 14:44

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39

Задържаха двама пияни шофьори в Црънча и Велинград

Двама шофьори са хванати да карат след употреба на алкохол от пазарджишки полицаи през изминалото денонощие, като единият от тях  опитал да избяга.   Около 02.30 след полунощ на улица в пазарджишкото село Црънча автопатрул засякъл криволичещ на пътя „Фолксваген“. След подадения знак със стоп-палка обаче  шофьорът натиснал педала и опитал да избяга..

публикувано на 19.04.24 в 13:39

Арестуваха двама мъже, стреляли от движеща се кола

Двама мъже са задържани за стрелба от лек автомобил по време на движение. Сигналът за изстрели от преминаващ по пътя между Цалапица и Стамболийски автомобил е получен снощи около 20 часа.   Полицията е спряла колата принудително на улица в града. С нея се движели двама криминално проявени мъже от района на Стара Загора. По време на движение те..

публикувано на 19.04.24 в 13:34

Градушка удари Смолянско

Минимална температура от минус 3 градуса е измерена тази сутрин в Пампорово , според информация от Планинската спасителна служба. В района на връх Рожен термометрите отчетоха минус 2,3 градуса, а в Чепеларе - минус 0,8 градуса, съобщиха от Метеорологичната станция на Рожен. Градушка е валяла на няколко места в Смолянска област през..

публикувано на 19.04.24 в 10:54