Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пореден протест срещу екозавода край Шишманци

| обновено на 17.08.19 в 08:16
Снимка: Кремена Данева - БНР

Близо 50 протестиращи от Раковски и селата Шишманци, Белозем, Стряма и Болярино се събраха в 7 часа тази сутрин на разклона при екозавода край Шишманци. Четвърти ден те протестират срещу дейността на депото за битови отпадъци, където в понеделник избухна пожар. 

Живеещите в близките села настояват държавата да предприеме незабавни мерки, с които да се гарантира безопасността на хората, или заводът в Шишманци да спре работа. Протестиращите искат да се проведе референдум, на който жителите на община Раковски да се произнесат за бъдещето на завода. 

Над 2300  души се включиха в подписка, изпратена до министър-председателя Бойко Борисов. 

Екипи на пожарната продължават да дежурят на депото в Шишманци, където на единични участъци тлеенето в дълбочина продължава. Задимяване на района няма, тъй като местата се обработват от огнеборците. 

По разпореждане на прокуратурата Икономическа полиция проверява дали от страна на завода за отпадъци е извършено престъпление против околната среда. Проверката ще приключи до месец. 

Хората са категорични, че протестите им ще продължат и в следващите дни, ако няма реакция от страна на държавата.

Началото на пожара

Началото на пожара


Още от категорията

Градски автобус в Смолян събори спирка

Автобус на градския транспорт събори метален навес на спирка в Смолян, съобщиха очевидци. При инцидента няма пострадали, тъй като по щастлива случайност на спирката не е имало хора. Снимки с повалената от автобуса спирка са разпространени в социалните мрежи. От транспортната фирма обясниха, че металната конструкция не е била добре укрепена и е паднала,..

публикувано на 25.09.20 в 16:36

Откриха незаконен цех за олио в село Труд

Пловдивската полиция откри незаконен цех за производство на олио и склад с хранителни стоки с изтекъл срок на годност в село Труд.  Незаконният цех е открит при съвместна проверка между служители на „Икономическа полиция“ и на районното управление в Труд. Те заварили работник да приготвя олио в бидон.  63-годишен мъж е собственик на..

обновено на 25.09.20 в 14:20

22 деца от ДГ "Марица" в Пловдив са под карантина, учителката им с Ковид-19

Учителка от детска градина в Пловдив и семейство преподаватели в училище в Хисар са сред новите случаи на заразени с коронавирус в областта.   Учителка  от  3-та група в ДГ „Марица“ е поставена под карантина след като вчера е дала позитивен резултат зца Ковид-19.  22 деца, които са били контактни със заразената учителка, са карантинирани с..

обновено на 25.09.20 в 13:49

Ремонтират улици в Първенец

Шест улици в село Първенец ще бъдат ремонтирани и преасфалтирани. Общата им дължина е над  един километър като за ремонта Община „Родопи” е отделила 740 хиляди лева. Три от улиците „Васил Коларов“, „Пролет“ и „Петър Берон“ са в района на училището като ремонтът ще промени и организацията на движението за следващите два месеца. За този период,..

публикувано на 25.09.20 в 12:08

Мъжът, нахлул с пистолет и нож в МЦ "Тримонциум", отива на съд

Прокуратурата предаде на съд с обвинителен акт 58 годишния мъж, който на 31-ви януари нахлу с нож и пистолет в медицински център "Тримонциум".  Тогава Бисер Хънтев заплаши с убийство съпругата си, работеща на регистратурата в лечебницата  и двама полицаи, притекли се на помощ.   Оказа се, че той  е  изпаднал в агресивно състояние, воден от..

публикувано на 25.09.20 в 12:02