Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жителите на селищата около екозавода искат гаранции от държавата за безопасна работа на депото

Следващият протест в Шишманци ще е след седмица

При отказ на институциите да поемат отговорност и да действат ще се мине към гражданско неподчинение

| обновено на 17.08.19 в 16:22
Снимка: Кремена Данева, БНР

Жители на селищата около екозавода в Шишманци изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение. Това обаче ще стане след седмица, а през това време хората прекратяват протестите си, но настояват да се срещнат с екоминистър Нено Димов и държавата да гарантира безопасна работа на депото.

За пореден ден тази сутрин на пътната отсечка към завода за отпадъци в Шишманци протестираха жители на селото, а също и от Белозем, Стряма и Раковски.  

Пожарът, избухнал на сметището в понеделник, все още не е изцяло загасен, има тлеещи единични огнища. Задимяване в района няма, но протестиращите отново настояха институциите да гарантират безопасна работа на депото. Пред кореспондента на БНР Кремена Данева те казаха още, че очакват бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция.

В понеделник инициативният комитет за провеждането на референдум за бъдещето на завода ще внесе искането и прудружаващата подписка в община Раковски. 

Следващата събота протестиращите ще се съберат отново. Те отправят покана към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив да дойдат при тях. 

Ако те не се отзоват на поканите, хората от района са готови да преминат към гражданско неподчинение.


Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 23.01.20 в 06:10

Местят ромите, настанили се до сладкарския цех в Кадиево

До началото на март незаконните постройки на 9-членно ромско семейство, настанило се до оградата на сладкарски цех в село Кадиево, община „Родопи“, трябва да бъдат премахнати. „Констативният протокол за незаконно строителство ще бъде връчен днес“, заяви областният управител Дани Каназирева. Сигнализирани са социалните служби, които да..

обновено на 22.01.20 в 17:12

В онкокомисиите в КОЦ - Пловдив вече ще има и психолог

Комплексният онкологичен център в Пловдив е първият в страната, който включи психолог в онкокомисиииите.  „Някои от пациентите са свръх напрегнати, прекалено разтревожени, шокирани, а по- възрастните и с допълнителни заболявания, които се нуждаят от по-дълги обяснения“ – обясни решението управителят  на лечебното заведение д-р Парашкев Цветков...

публикувано на 22.01.20 в 15:43

В село Труд спасиха ястреб в беда

Експерти от РИОСВ – Пловдив спасиха ястреб в безпомощно състояние, намерен в двор на къща в село Труд. Те са реагирали на сигнал, получен на „зеления телефон“ на екоинспекцията и публикации в социалните мрежи. Птицата е екземпляр от вида Малък ястреб  и  не може да лети. Тя е изпратена в Спасителния център на СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара..

публикувано на 22.01.20 в 15:38

Без грипна ваканция засега в Пловдив

Няма повишаване на заболеваемостта  от остри респираторни заболявания в Пловдив и в областта. Това заяви директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ - Пловдив д-р Моника Троянчева. По думите й е отчетен дори лек спад в сравнение с предишните дни. Нивото на заболеваемостта на този етап е 113,52 на 10 000, което е недостатъчно..

публикувано на 22.01.20 в 15:33