Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внесоха искането за референдум за Екозавода в Шишманци

| обновено на 19.08.19 в 10:13
архив
Снимка: Кремена Данева, БНР

Инициативният комитет за провеждането на референдум за бъдещето на Екозавода в Шишманци внесе днес искането за него и прудружаващата го подписка в община Раковски. Евгени Генчев от село Болярино е един от хората в гражданската група, внесли в общината искането.

Трябва да се чуят мненията на всички, заинтересовани относно този проблем, който се случва на територията на община Раковски. И всички ние сме свидетели на това какъв е резултата от неговата дейност. За нас най-добре би било, ако е възможно, референдумът да се проведе до датата на предстоящите местни избори.

Генчев твърди, че искането за референдум се подкрепя от хора от всички населени места около Екозавода. А какви и колко да са въпросите в допитването, според тях, трябвало да бъде върпос на широко обществено обсъждане.

Жителите на селищата около екозавода искат гаранции от държавата за безопасна работа на депото. Те прекратиха протестите си за тази седмица, но изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение след нея. Хората очакват и бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция. 

Пожарът, избухнал на сметището миналия понеделник, е потушен.  В събота протестиращите ще се съберат отново. Те отправят покана към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив да дойдат при тях. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Първенец припомни, че е родоначалник на Съединението

139-тата годишнина от вземането на решението за Съединението  на Източна Румелия с Княжество България беше отбелязана с тържествена церемония пред паметника на Захари Стоянов в село Първенец, община Родопи.  Някогашното село Дермендере е записало името си със златни букви в историята на България с факта, че именно тук, на 25 юли 1885 г. се..

публикувано на 27.07.24 в 12:15

Почина младото момиче, обгоряло от експлозиите край Елин Пелин

Почина и младата жена, която пострада изключително тежко при взривовете край гара Елин Пелин в четвъртък, съобщиха от Пирогов.   20-годишната Кристина Шишкова беше транспортирана в университетската болница с тежки изгаряния, които още тогава лекарите определиха като „несъвместими с живота“.   Въпреки всички усилия, тази нощ тя е починала. 

обновено на 27.07.24 в 09:00

Слънчева събота, без пикови горещини

В събота ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще бъдат между 28 и 33 градуса. След обяд над Източна България ще се развие купеста облачност, но без валежи. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, по високите части от..

публикувано на 27.07.24 в 08:39

Общинският инспекторат глобява заведения в „Капана“

Изненадваща проверка извършиха 4 екипа на пловдивския общински инспекторат в квартал „Капана“ снощи. Проверени са били 16 питейни заведения като в 7 от тях са установени нередности, за които са съставени констативни протоколи. В останалите обекти не са открити нарушения, а 2 от тях са били затворени. Повечето нередности са свързани с разполагане на..

публикувано на 26.07.24 в 14:31

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се връща у дома

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на град Панагюрище отново ще могат давидят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през  ноември  миналата година. Деветте съда от тракийския сервиз ще заемат подобаващото си място в зала трезор в Исторически музей в Панагюрище. Тя..

публикувано на 26.07.24 в 13:56