Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълваме традиционната социология и териториално

Изхождаме от позицията, че изборите са един от гарантите за политическа предвидимост на едно гражданско общество. И от тази гледна точка традиционното прогнозиране чрез социологически анкети е много важно за предвидимостта на политическата ситуация в страната. Често обществото е искрено учудено, че с електорални процеси могат да се занимават и географи. Това заяви  проф. д-р Марин Русев, ръководител на изследването "Електорална география". То е осъществено от петчленен екип учени от катедра  "Регионална и политическа география" с ръководител  доц. Косьо Стойчев в СУ "Св. Климент Охридски". Проучването ще излезе в началото на септември в сп. "Геополитика". 

Ние усредняваме един много дълъг период от време след 1991 г. С резултатите на всички случили се избори  досега можем да си позволим да прогнозираме представянето на двете оцелели оттогава досега партии – БСП и ДПС. Основаваме се обаче на идеята, че появата на ГЕРБ през 2007 г, е променила рязко ситуацията, но вече имаме един над 12-годишен период, в който може да се говори, че и  за ГЕРБ е налице традиция.  Нашата традиция на пръв поглед влиза в конфронтация с вече утвърдените анкети.

Смятаме обаче, че нашият подход дава по-ниска степен на грешки - в рамките на 3% -5%, и е базиран на традицията на утвърдените общности,интересите на  корпоративни групи, класи, възрастово разделение  и прослойки.  Опитваме се да го  закрепостим  и териториално.

Оказва се, че няма пространство, което да не може да се изследва като традиция. Чрез най-богатата регионална статистика в страната досега, тази от  изборните резултати, можем да прогнозираме гласуването на определена улица, район и т.н. Стигаме дори и до парадокса на отпадане тайната на вота, когато цяло село гласува единно по определен начин.

Звучи странно, но в наше изследване през 2010  г стигнахме и до интересната идея, че равнината кара хората да гласуват по-наляво, а планината – надясно. Още през 1913 г.  първият изследовател на такъв тип пространствено поведение при гласуване заяви, че има не политическа география, а геология на изборното пространството, като изследва гласувалите "върху варовик" и "върху гранит".

Не отричаме традиционната социология, но считаме, че тя може да бъде допълнена с нашия подход и териториално. Той има своите ограничения – говорим само за партии, които са оцелели. Такива, които не са са се заявили категорично във времето, независило че са заявили категорично идеите си  като пробивни – като ВОЛЯ, НФСБ, все още нямат политическа традиция върху пространството, не могат да бъдат изследвани.

В света и в България има затвърдено мнение, че социологията и политологията използват свои автономни методки, но това не е вярно. Няма как пространствените процеси да бъдат обрисувани, ако не се използат подходите и на социолози, и на икономисти, и на географи и т.н.

Проучването ни ще излезе в  списание „Геополитика“ в началото на септември. Нашата прогноза сочи, че избирателната активност ще бъде около 52% и ще бъде най-висока в Силистра и най-ниска – в София.

Имаме идеи за разпределението на гласовете между ГЕРБ, БСП и ДПС съответно 29%-32%, 22%-25% и при ДПС -  между 12% и 14%.

Това, което социологията би направила трудно, е влизането в градските квартали. Пловдив е представителен като област. Такава област е и Пазарджик. Там резултатите са такива, каквито са представителните и за страната. За Пловдив очакваме 37% за ГЕРБ, но за областта около 32%. В БСП е точно обратното –  за областта подкрепата е 26%, а в Пловдив град - 20%.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17