Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрената енергетика има своето място за България

Интересът на източните инвеститори като “Росатом“, корейската и китайската кампания е осезателен, но големият въпрос около АЕЦ „Белене“ е дали самата ядрена енергетика е проблем. Кой изгражда централата или проблемите са по-различни. Това попита енергийният експерт  и председател на Движението за енергийна ефективност Димитър Иванов.

Той припомни, че при последното шумно спиране на строителството на централата преди 7 години, в качеството си на координатор на Комитет против проекта „Белене“, е настоявал за отхвърлянето му, поради изключително нескопосаното му конструиране.

Той беше зле конструиран и от инвестиционна, и конструктивна и  финансова точка, но винаги попада в сблъсъка на интереси, които не са само технологично ядрени. Те имат много базов характер, защото касаят енергийната политика в света.

Налице е отстъпление от ядрената енергетика, както и от традиционни  технологии като въглищната и газовата, за сметка на възобновяемите източници. Те обаче не са отговора, който трябва да получи нашата страна през това столетие, защото не могат да заменят толкова бързо, каквато е амбицията, традиционните източници на енергия.

Ще се получи дисбаланс, ако се отказваш от традициите технологии за сметка на идеите, както се случва напоследък.

Пример за това е драмата на Германия, която се отказа от ядрена енергетика преди 15 години, скоро ще затвори всичките си централи, а в момента води драматична  битка за „Северен поток“ 2, тъй като не може без големи газови  количества.

Това беше ясно преди 15 години и България ще се изправи пред същите дилеми. В момента водим разговор и той е вечният разговор за това, дали да я има централата или не.

Проектът не е само икономически и само търговски. Той е и геополитически, защото  битката на отделните видове енергия не е на икономическата ефективност и на технологиите, а идеологическа битка. Въпросът не е еднозначен, но за начина, по който съществуваме през 60-те години, в които светът се модернизира, ядрената енергетика има своето място.

 И ако сега се оттеглим от ядренатата енергетика, ще разрушим наш утвърден модел, който съществува тук от години.

Цялото интервю с Димитър Иванов чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33