Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският труд трябва да бъде остойностен

Ако Министерството на здравеопазването регламентира доплащането в болниците с предложените за обществено обсъждане законови промени, болниците  няма да имат право да изискват доплащане за медицинската помощ, заплатена от НЗОК, освен в конкретни случаи. Освен това, че те са изчерпателно описани в Законопроекта, те са обвързани с изрично заявената инициатива за това от здравно осигурените пациенти по време на престоя им в болниците. Ще подобрят ли промените качеството на медицинските услуги или те ще се окажат поредния кух текст, който няма да прекрати, само ще легализира част от  практиката от пациента да се искат пари за всичко - д-р Нигяр Джафер – депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия.

Най-същественото в направените предложения е желанието на МД да предложи промени. Прекалено често се повтаря, че здравната система е прекалено консервативна и не търпи резки промени. Но съществува и консенсус – политически и оществен, че нещата в здравеопазването са толкова зле, че всяка промяна би била добре дошла както за  пациентите, така и за работещите в здравеопазването.

Приветствам идеята да се направи опит за регламентиране на нерегламентираните плащания. Много са докладите на международни институции, които отразяват  факта, че в България е прекален висок процентът на плащанията на ръка и под масата. Промените обаче са все още обект на обществено обсъждане, не са промени, внесени в законодателния орган. Предстои дълъг процес преди проектопредложението да стане законов текст.  Бих призовала засега за повече сдържаност, защото предложения, направени в горещите летни дни, невинаги водят до най-добрите решения.

Медицинските изделия натоварват най-много пациента, който често е поставен в безпомощно и безалтернативно състояние да доплати за тях. Оценявам положително стъпката. За медицинските изделия има нужда от повече регламентация. Винаги има опасност пациентът да бъде ощетен, но винаги трябва да се даде шанс и на опита да се въведе ред в хаоса.

Сериозният проблем в здравеопазването е, че няма истинско остойностяване и никой не знае реалната цена на предлаганата медицинска дейност.  Ако то е факт и има единна информационна система, ще бъде ясно колко се заплаща за това, което се получава и колко пациентът трябва да доплати. И ако пациентът реши, че може да ползва по-широк пакет, ако бъде въведен такъв модел за осигуряване, той не би трябвало да  вади пари от джоба си, когато му се каже, че трябва да плати. Неговият фонд би платил тези разходи. Това е същността на разговора.  

Цялото интервю – звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Промените в ЗСПЗЗ са противоконституционни

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10