Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пуснаха билети за празнично пътуване с теснолинейката

Снимка: Сдружение За теснолинейката

БДЖ започва продажбата на билети за атракционното пътуване по теснолинейката между Септември и Велинград по повод Деня на Съединението на България на 6-и септември. 

В празничния ден пътническата композиция ще бъде теглена от технопътния парен локомотив 609-76, доставен у нас точно преди 70 години, каза Калин Маринов, директор на Дирекция "Продажби и обслужване" в БДЖ:

"Това е полско производство през 1949 година и веднага е въведен в експлоатация по теснолинейните железопътни линии. Септември – Добринище също се е движил по тази линия, по която ще бъде пуснат на шести септември. Той е в движение и е реставриран последно преди 15 години и до момента наистина доста добре".

Ретровлакът ще бъде украсен от сдружението "За теснолинейката", които ще се погрижат за доброто настроение на пътниците. Композицията ще се движи в състав от шест пътнически вагона със 150 места. Два часа и половина е времетраенето на пътуването в едната посока, като локомотивът ще спира за техническо обслужване, което ще може да се наблюдава от пътниците и да бъдат направени снимки със старата машина.

Още от категорията

Окончателно: Лихварят Менду остава в ареста

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Стефан Асенов-Менду, известен сред ромите като "Банка Менду", който е обвинен в пране на пари. Срещу  Менду са повдигнати четири обвинения, които са за лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция.  Престъпленията са извършени от май 2010 година до май..

публикувано на 22.10.20 в 15:41

Затварят пловдивски булеварди заради протестно шествие

Традиционното протестно шествие в Пловдив тази вечер налага затваряне на части от булеварди в града.  От ОП " Организация и контрол на транспорта"  съобщават, че от 19:30 до 22:00 часа затворени за движение на коли ще са бул.  „Шести септември“  – от кръстовището с  бул. „Руски“ до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител“, както и бул. „Цар..

публикувано на 22.10.20 в 15:29

АМТИИ удължи онлайн обучението до началото на ноември

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив удължи провеждането на учебните занятия  онлайн до 01 ноември включително. Занятията се провеждат по график, публикуван на сайта на АМТИИ, съобщи ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Припомням, ча студентите преминаха на онлайн обучение от 17 октомври, първоначално..

публикувано на 22.10.20 в 13:56

Откриха новия център за рехабилитация за сляпо-глухи

В Европейския Ден на сляпо-глухите - 22-ри октомври, в Пловдив официално бе открита новата сграда на Националния център за рехабилитация на сляпо-глухи, който е единствен по рода си в страната.  Лентата прерязаха председателката на Национална асоциация на сляпо-глухите в България Величка Драганова и заместник-министърът на труда и социалната..

публикувано на 22.10.20 в 13:48

Расте броят на медиците в Пловдив, заразени с коронавирус

Всеки десети случай на коронавирус, от отчетените днес в страната 1472-а, е от Пловдив и областта.  В града заразените са 93-ма, останалите 54 са в региона. Още шестима медици са с положителна проба за Ковид-19 – двама лекари в болница, двама на частна практика, медицински лаборант и сестра.  През денонощието са починали трима души – жена на 46..

публикувано на 22.10.20 в 13:42