Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Орфей и Евридика“ на бис през уикенда на Античния театър

Заради изключителния интерес от страна на публиката тази вечер, 24 август, и утре Опера Пловдив ще повтори премиерната продукция „Орфей и Евридика“ от Глук на сцената на Античния театър в Пловдив. Режисьор, сценограф, художник на костюмите и хореограф е Стефано Пода, а диригент - Лучано Ди Мартино.  

Над 6000 зрители, много от които международна публика, са пожелали да гледат камерната барокова опера това лято, което се отчита като прецедент за жанра. Постановката е част от проекта OPERA OPEN на Опера Пловдив, акцент в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата и успешен пример за развитието на международен културен туризъм.

Оперният фестивал продължава с Международна балетна гала на 27 август и с „Аида” - Верди на 30 август. 


Още от категорията

Читателят става детектив в "Криминалистите - крими загадки"

Две български куест-криминалета ще се срещнат с читателите си в Пловдив за първи път днес.  Във фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ писателят доц. д-р Людмил Георгиев ще представи героите и сюжетите си в „Криминалистите – крими загадки“ 2 и 3.  Интересното при този жанр е, че авторът не разплита криминалната история, а в специално приложение..

публикувано на 18.09.20 в 12:16

В "Срещите" - за българските страсти и въстания

Тази събота в „ Срещите”- разговор за  страстите български по най- българската книга „Записки по българските въстания”. Изпълват се 170 години от рождението на нейния автор Захари Стоянов.  Гости в студиото ще са философът Тони Николов, историкът проф. Андрей Пантев и  познавачът на полифонията доц. Илия Кожухаров.

обновено на 18.09.20 в 11:24

Достена Лаверн представя новата си книга със стихове в Пловдив

Достена Лаверн ще предсати на 19 септември от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър - Пловдив своята стихосбирка „Сонети на пеперудата“. Тя е издадена преди дни от софийското издателство  Small Stations Press.  Поетичната книгата съдържа и диск, тук може да чуете песента по едно от стихотворенията Le roses – Рози.  12 са стиховете,..

публикувано на 18.09.20 в 11:08

Художникът Емил Стойчев с изложба в галерия "Люнион"

Големият български художник Емил Стойчев пристига от Париж  в Пловдив, за откриването на  своя изложба живопис в галерия „Люнион“. Той гостува в галерията преди 5 години, когато отбеляза своята 80-годишнина. Творческата му биография започва през 60-те години, когато първата му изложба е свалена. Тогава Богомил Райнов купува почти цялата..

публикувано на 18.09.20 в 10:35

Изложба за уникалните тракийски съкровища у нас

Регионален археологически музей – Пловдив  представя гостуващата документална изложба „40 години тракийска изложба по света“.  Експозицията е в рамките на Европейските дни на наследството и е организирана със специалното съдействие на проф. д.и.н. Валерия Фол, Държавния архив и библиотеки.  Изложбата е опит за възстановяване на паметта за..

обновено на 18.09.20 в 09:28