Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи срокът за доброволно умъртвяване на прасетата

| обновено на 26.08.19 в 08:27

Днес изтича крайният срок, в който кметовете трябва да изготвят списъци на хората, подлежащи на подпомагане за това, че доброволно са умъртвили прасетата си заради заболяването африканска чума по свините. 

Списъците трябва да бъдат разлепени на публично място.

Всички, които доброволно са умъртвили прасетата си ще получат по 300 лева. Това не е компенсация, а финансова помощ за дезинфекция на стопанствата. 

За целта хората трябва да са подали заявление, в което гарантират, че са почистили задните си дворове и че няма да отглеждат прасета през следващата една година. 

За да нямат спекулации, списъците, подписани и от ветеринарен лекар, ще бъдат сложени на достъпно за всички място, с което се гарантира взаимен контрол. Парите ще се изплащат според заявеното желание - на ръка или по банков път след 1 септември.

33 са огнищата на африканска чума до момента. Като превантивна мярка домашните прасета в 3-километровата зона около огнищата и в 20-километровата зона около индустриалните свинеферми трябваше да бъдат умъртвени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Двама полицаи са пострадали при овладяване на размирици между агитките преди началото на футболната среща между "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив, предаде БНТ. Запалянковците са хвърляли камъни, факли и бомбички. Бързата намеса на Жандармерията е предотвратила ексцесии между двете агитки. Заради футболната среща бяха обявени и  промени в движението по..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46

Медицински хеликоптер транспортира пострадал край Смолян колоездач

Медицински хеликоптер транспортира от Смолян до София пострадал колоездач.  Велосипедистът  е пострадал тежко по време на Пампорово Байк фест. Той е 44-годишен гръцки гражданин. Заради инцидента екипи на Аварийно спасяване и Планинската спасителна служба спешно бяха повикани на помощ, съобщиха от Аварийно спасяване във Фейсбук...

обновено на 28.07.24 в 17:54

Полицията с драконовски мерки за пловдивското дерби

Заради пловдивското дерби между "Ботев" и "Локомотив" полицията предприема редица сериозни мерки. Планирано е засилено присъствие на екипи на полицията и на жандармерията на територията на спортната зона и в града, като служителите имат ангажимент към цялостното обезпечаване на обществения ред и бърза реакция при получени сигнали за нарушения...

обновено на 28.07.24 в 17:37