Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската "Чистота" извозва стари мебели само в уикенда

За първи път в Пловдив поставиха и пластмасови съдове тип „Бобър“ за смесени битови отпадъци

Директорът на общинско предприятие Иван Стоянов призова пловдивчани да изхвърлят старите си мебели и покъщнина само в събота и неделя. Той припомни, че от четири месеца работниците от „Чистота“ безплатно събират старото обзавеждане от домакинствата. 

Специално сформирани екипи работят в двата почивни дни, за да събират стари дивани, маси, шкафове, матраци, столове и други мебели. За да се опази чисто, е необходимо гражданите да се съобразят с графиците и късно предишната вечер или рано сутринта в предвидения за техния район ден да изнесат предвидената за изхвърляне покъщнина до близкия контейнер, каза Стоянов. 

Екипите работят от 08:00 до 16:00 ч., като в събота обслужват районите „Южен“, „Северен“ и „Западен“, а в неделя – „Централен“, „Тракия“ и „Източен“. 

От понеделник до петък на обяд пловдивчани могат се обадят на телефон 032/675 817, за да направят заявка за събиране на мебели, изкарани на улицата на конкретни адреси.

Категорично е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци край контейнерите, заяви Иван Стоянов. На 8 места в града са разположени съдове, в които гражданите могат да изхвърлят до 1 кубичен метър строителни отпадъци след ремонти в домакинствата.  

В район „Централен“ те се намират на ул. „Юрий Венелин“ №2 и  ул. „Странджа“ №1, в  „Северен“ –  на ул. „Еледжик“ №11 (обръщалото на градските автобуси под Карловския надлез), в „Тракия“ – на ул. „Цар Симеон“ (до ЖП гара „Тракия“, околовръстното), в „Западен“ – на ул. „Дивна“ №1, в „Източен“ – на ул. „Богомил“ (срещу №100), в „Южен“ – на ул. „Даме Груев“ №64 А (пред базата на ОП „Чистота“).

На телефон 032/675 817 граждани и фирми могат да поръчат съдове за строителни отпадъци срещу заплащане по утвърден от Общинския съвет ценоразпис, както и да потърсят консултация за други проблеми, свързани с чистотата.

Директорът на „Чистота“ Иван Стоянов напомни, че нерегламентираното изхвърляне на отпадъци подлежи на санкции – за физически лица глобата е от 500 до 1000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – от 1400 до 4000 лв.

Иван Стоянов, съобщи също, че за първи път в Пловдив се поставят пластмасови съдове тип „Бобър“ за смесен битов отпадък.

Новите контейнери са 86 на брой и 67 от тях вече са разположени в централната градска част – на улиците „Иван Вазов“, „Найден Геров“, „Дондуков“, „Петко Каравелов“, „Алцеко“, „Стефан Веркович“, „Фредерик Жолио Кюри“, „Йоаким Груев“, „Софроний Врачански, „Никола Палаузов“, „Свети Климент“ и на бул. „Шести септември“ до подлеза на площад „Съединение“.

„Надяваме се сметосъбирането от пластмасовите контейнери да е по-безшумно. Много е важно гражданите да ги пазят, особено през зимата, когато не трябва да изхвърлят в тях сгурия и пепел от печките за твърдо гориво“, коментира Иван Стоянов. 

Новите „бобри“ са доставени след обществена поръчка и са много по-евтини от металните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Младежът с дрога за 150 000 лв остава в ареста

Младежът, хванат с почти 5 кг. наркотик на пазарна стойност около 150 хиляди лева, остава в ареста – реши Пловдивският Окръжен съд.  24-годишният Костадин Генчев бе заловен след наблюдение при полицейска акция на 24 август. Крупното количество синтетичен канабиноид бе открит след обиск на жилището му.   Стоката е била пакетирана и разпределена за..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

ОДК организира курсове по български език за украинчета

Общински детски комплекс в Пловдив организира курсове подготвителни курсове по български език за деца от Украйна. Обучението е по инициатива на Върховния комисариат за бежанците на ООН и е подкрепено от Министерството на образованието и науката. Курсовете са 60 учебни часа и целят да подготвят децата от Украйна за старта на новата учебна..

публикувано на 27.08.24 в 14:37

Двама мъже пострадаха при пожари в магазин и мелница

Двама мъже пострадаха при пожари в хранителен магазин в Пловдив и мелница до Асеновград.  Две пожарни и два дежурни екипа на Първа противопожарна служба в Пловдив са потушили пожар, възникнал снощи в хранителен магазин в града.  Там е пострадал 53-годишен мъж, който е е вдишал дим, получил изгаряния и е бил взет с линейка за преглед.  Огънят в..

обновено на 27.08.24 в 12:18

Нов център ще предоставя комплексни услуги в "Източен"

Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив ще предоставя безплатно подкрепа за живеещите в района. Той беше открит Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката и от ресорния заместник-кмет Николай Бухалов.  В новия център ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни,..

публикувано на 27.08.24 в 12:15

Тийнейджър е задържан с фалшиви евробанкноти

Непълнолетен младеж бе задържан в Пловдив при опит да плати с фалшива евробанкнота в заложна къща. 17-годишният криминално проявен тийнейджър заплатил с подправена банкнота от 200 евро в заложна къща в областния град. Отзовалите се на сигнала служители от Второ РУ задържали извършителя, а при последвалия обиск от него са иззети 6 банкноти със..

публикувано на 27.08.24 в 12:09