Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извозват добития дървен материал от санитарнатата зона в Смолянско

Областната епизоотична комисия в Смолян разреши да бъде извозен вече добитият дървен материал от зоните, инфектирани с африканска чума по свинете. 

В Смолянско те са три и обхващат части от общините Чепеларе, Девин, Доспат и Борино. Дейността се смята за неотложна, тъй като добитата дървесина може да изгние, обясни директорът на смолянската дирекция за безопасност на храните д-р Сава Бозуков. 

На хората, живеещи в инфектираните зони, се разрешава да приберат реколтата от земеделските си стопанства.

Всички дейности в тези зони трябва да се извършват при строго спазване на мерките за биосигурност, а това значи задължителна дезинфекция на превозни средства и товари,  реши на днешното си заседание Смолянската епизоотична комисия. Тя обаче не разреши на фирмите да извършват санитарни и принудителни сечи в инфектираните зони, както поискаха те на вчерашната среща със заместник-земеделския министър Атанас Добрев. 

Разрешения за каквито и да било сечи ще се дават от земеделското министерство, стана ясно на заседанието на комисията. 

Няма констатирани нови случаи на африканска чума по свинете в Смолянско. Мерките срещу разпространението на заразата като цяло се спазват, но най – трудно  контролните органи се справят с някои туристи, които съзнателно искат да ги нарушат, отчете д-р Сава Бозуков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38