Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готов е 3D-моделът на раннохристиянската базилика, експонатите ще бъдат показани на два етажа

Откриват Епископската базилика на Филипопол през ноември

Екипите монтират колонадите, мраморната чешма, мозайки и пано със 70 вида птици

Откриването на Епископската базилика на Филипопол се отлага за края на октомври или през ноември. Това става ясно от хода на строително-монтажните работи на големия обект, който се изпълнява от фондация „Америка за България“ и Община Пловдив.

През тази седмица започна монтирането на колонадите вътре в базиликата и в атриума. Колоните са реставрирани и се поставят на целия южен стилобат /основа/, част от които са оригиналите от IV-V век, каза арх. Николай Трайков от фондация „Америка за България“. Той подчерта, че повечето са възстановки на колони и са експонирани в целия си ръст. На първото ниво ще се видят 11 възстановени колони. Частично ще бъдат възстановени и колоните на северния стилобат.

На втория етаж на сградата екипът на доц. Елена Кантарева вече експонира най-интересното пано със 70 вида птици и мозайката със сцената на извора на живота. На т.нар.а рхеологическо ниво - ин ситу са мозайките от IV век, и ще могат да се видят от двете страни на експозиционното пространство на първия етаж.

Паралелно екипите работят и по мраморната чешма в двора, където през 250 г.е бликал фонтан, който няма как да бъде експониран. Възстановяваме хипотезата, оригиналът е от мраморни късове по тон, тон и половина, като основата е солидна и нова, каза инж. Константин Константинов от фирмата изпълнител. 

Надписът на стелата, който е най-големият открит от Филипопол и доказва епископския характер на базиликата, ще бъде показан в атриума, уточни арх. Трайков, който е и проектант на обекта. 

Входът на базиликата е от запад, минава се през първото ниво, след което по спираловидна рампа посетителите се качват на втория етаж. В момента се монтира специално музейно осветление, паралелно на първо ниво влиза светлина и от абсидата. Базиликата през IV век е била на един етаж, каза архитектът и допълни, че всички намерени артефакти говорят за този факт

Вече има изграден 3D-модел на раннохристиянската базилика, който се базира на факти и архитектурни елементи. Днес ние показваме базиликата на два етажа, за да се експонира в максимална степен всичко разкрито от археолозите, уточни арх. Трайков. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00