Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с 39 медала от СП по Таекуон-До ITF

Изключителното представяне на българските спортисти донесе на страната ни 39 отличия от завършилото 21-во Световно първенство по Таекуон-До ITF. В продължение на шест дни пловдивската зала "Колодрума" беше домакин на авторитетния форум, който се състоя във всички дисциплини и категории.

Вчера златните медали се увеличиха с още четири, след като Йордан Стаев на "силов тест" ( чупене) пречупи конкуренцията на 25 състезатели, за да грабне златния медал за втори път в кариерата си. Катрин Гемкова ( 58кг) на спаринг-девойки до 17 години е шампионка на планетата, благодарение на петте си победи по пътя към титлата. Екатерина Иванова ( 45кг) при девойките също до 17 годишни заслужено стана златна медалистка. Елена Недева от днес и тя е на върха в дисциплината ( ветерани- спаринг) до 61 кг.

Сребърни отличия от последния ден на първенството за девойките -младша ( отборно). Екатерина Иванова, Елена Любомирова, Лилия Митрева, Ивет Василева и Ирен Касъклиева загубиха финала от Северна Корея и се качиха на второто място на подиума за награждаване. Ботьо Колев ( 90кг) и Денка Кацарска ( 54кг) при ветераните на спаринг - индивидуално.

Уникален малшанс за националите ни при мъжете - отборно ( спаринг) в полуфинала с Русия. Нашите завършиха наравно ( 2 победи, 2 загуби и 1 равенство) и се наложи шеста среща, която да определи единият финалист по пътя към титлата. Любомир Бакалски излезе за втори път на татамито и водеше до последните 5 секунди, когато след спорно решение на съдиите арбитрите обърнаха резултата в полза на Русия и така България остана само с бронзов медал. По -късно руснаците победиха в спора за златото Гърция с 4:1 гласа. Нашите бяха в състав : Рами Шау, Николай Петков, Любомир Бакалски, Дени Велев и Антон Горелков. 

Бронзово отличие и за женския ни отбор на спаринг ( Албена Ситнилска, Любина Лесова, Дина Ел Шарафи, Василена Йорданова , Маргарита Стойчева и Катерина Бейчева) паднаха също от Русия на полуфинал и останаха на третото място в крайното подреждане. В дисциплината "силов тест" ( чупене) женският ни тим (Амалия Колева, Албена Ситнилска, Катерина Бейчева и Любина Лесова отново спечели бронзовите медали. 
Трето място от днешния ден и бронз за Павел Тименов ( +75 кг- юноши, спаринг), Константин Симеонов ( + 75 кг- юноши, спаринг),Иван Тодоров ( +90кг, спаринг), Даниел Николов ( 73кг, спаринг, ветерани), юноши- старша възраст ( спаринг), мъже- ( ветерани, спаринг),Ивет Василева ( 55кг, девойки, спаринг),юноши- младша възраст ( спаринг).

Така крайната равносметка от Световното първенство за България е 12 златни , 6 сребърни, 21 бронзови медала.

На завършилия шампионат в Пловдив участваха 1588 състезатели от 80 държави. Специалният талисман на първенството - актьор, облечен като пандата Кунг Фу По, беше част и от церемонията по награждаване на призьорите и закриването на форума, като спечели симпатиите на спортистите и зрителите по трибуните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Марица победи с 4:1 Гигант Съединение

Марица победи с 4:1 Гигант (Съединение) в контролна среща, която се игра в събота преди обяд на стадиона в “Кършияка”. Проверката бе трета за “жълто-сините”, като две от срещите завършиха с успех за състава. Тимът на Стойчо Драмов се представи добре с оглед на етапа от подготовката си. Всички футболисти от групата за мача взеха участие в него, като..

публикувано на 13.07.24 в 18:10

Ботев пусна в продажба билети за дербито с Локомотив

Билетите за първото домакинство на Ботев Пловдив в първенството през сезон 24/25 срещу Локомотив Пловдив вече са в продажба. Сблъсъкът между градските съперници е на 28 юли от 21:00 часа на стадион „Христо Ботев“. Ето какво написаха още от Ботев: „Феновете, които са закупили абонамента карта за сезон 24/25 вече имат гарантирано място в дербито..

публикувано на 12.07.24 в 17:58
Йордан Митков

Йордан Митков - олимпийски шампион от Монреал 1976

Йордан Митков е р оден е на 3 април 1956 година в град Асеновград. Той е  о лимпийски шампион от летните олимпийски игри в Монреал през 1976 година. Започва да тренира вдигане на тежести през 1968 година при Иван Веселинов, а след това при Стойчо Стойчев. От 1968 до 1980 година, когато прекратява активната си състезателна дейност, се състезава само..

публикувано на 12.07.24 в 16:40

"Ботев" стартира в Европа с 2:1 над "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) постигна престижна победа  с 2:1 над  словенския "Марибор" в първи двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа. Мачът се игра пред повече от 16 хиляди зрители на стадион "Христо Ботев". Новите попълнения Антъни Уджа и Никола Илиев станаха герои на мача с блестящи голове в 9-ата и в 74-ата минута. Пиус Ширвис бе изравнил..

публикувано на 11.07.24 в 22:04

Локомотив ще изиграе последната си контрола в събота

Локомотив Пловдив ще изиграе последната си контрола от своята предсезонна подготовка. “Черно-белите” ще се изправят срещу Берое. Двубоят ще се проведе в събота (13.07) от 19:00 часа на “Лаута”. Представянето на Локомотив ще се състои броени минути преди началото на самата контрола. Приятелската среща ще е открита за фенове и журналисти. Локомотив..

публикувано на 11.07.24 в 17:57