Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва изплащането на обезщетенията за "прасетата в задния двор"

| обновено на 02.09.19 в 08:41

В 21 области в страната  започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на хората, които доброволно са умъртвили прасетата и са дезинфекцирали дворовете си. 

Сред тях са стопаните от  Пловдив, Пазарджик и Смолян.  

Плащането ще става по съгласуван с кметовете график за часовете и мястото на получаване на обезщетенията. Ако се наложи в някои от общините процесът ще продължи и тези дни. 

Плащания няма да има единствено в област Кърджали, поради липса на подадени заявления за обезщетения. 

От БАБХ припомнят, че по  300 лева ще получат всички стопани, отглеждали до  пет прасета.  Дезинфекцията се доказва с констативен протокол, подписан от кмета.


За да имат право на помощта стопаните подадоха заявление, в което декларират, че няма да отглеждат прасета в следващите 12 месеца. С надеждата, че няма да подлежат на такова ограничение някои от тях се отказаха от парите.

„Независимо дали стопанинът ще кандидатства за тези триста лева подпомагане или няма да кандидатства, той не би следвало да отглежда тези прасета, защото рискът е изключително голям“, уточни доктор  Георги Чобанов от Българската агенция за безопасност на храните.

Парите ще бъдат преведени първо на хората, посочили банкови сметки. Останалите ще си ги получават поетапно от представители на агенцията, които ще посетят кметствата в предварително посочен ден и час.


Още от категорията

Възрастна жена пострада при катастрофа на пешеходна пътека

68-годишна жена пострада при катастрофа тази сутрин в жилищен район „Тракия“ в Пловдив.  Сигналът за инцидента е получен към 9,30 ч., когато на пешеходна пътека на бул. „Съединение“ лек автомобил „Тойота блъснал пресичащата платното пешеходка.  Пострадалата е транспортирана в болница за обстойни прегледи.  Шофьорът, на 73 години, е тестван..

публикувано на 21.06.21 в 10:46

Започва обновяването на пречиствателната станция на Пловдив

От днес започва реконструкцията на пречиствателната станция на Пловдив.   На първата копка в двора на станцията на Ягодовско шосе ще присъстват кметът Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, ръковдителят на станцията Николай Михайлов, директорът на пловдивското ВиК дружество Спартак Николов, както и представители на обединението от..

обновено на 21.06.21 в 10:24

На Св. Дух празнуват община Калояново, гр. Стамболийски и с. Дедево

Днес православните християни честват празника Свети Дух.  Той се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица.  Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна..

обновено на 21.06.21 в 10:23

Денонощие без заразени с КОВИД-19 в Пловдив и Пазарджик

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. За първи път от много време в областите Пловдив и Пазарджик, както и още 13 области в страната, няма нито един нов случай на инфекция. В Смолянска област е..

обновено на 21.06.21 в 10:23

Съдят собственик на куче, нахапало и обезобразило минувач

С разпоредително заседание в Районния съд започва делото срещу собственик на питбул, нахапал и обезобразил случаен минувач в Пловдив.  Тежкият инцидент е станал на 20 септември 2020 г. Тогава стопанинът на кучето, който бил много пиян, седнал на пейка и го пуснал да се разхожда сред хората без намордник и каишка.  Внезапно питбулът се нахвърлил върху..

публикувано на 21.06.21 в 09:18