Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За буквите между Пловдив и Матера" - днес в НБ „Иван Вазов“

Фотографът Галя Йотова открива тази вечер изложба „За буквите между Пловдив и Матера" в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. 

На събитието ще присъстват и проф. д-р Аксиния Джурова, проф. д-р Марияна Цибранска-Костова и писателката Силвия Томова. 

Ще бъде представена книга-албум с фотографии от Пловдив и Матера, както и текстове, написани специално за проекта от изследователите.

Авторката пише: Има фотографии, има букви, има и книга с фотографии на хора и букви. Проектът "За буквите между Пловдив и Матера" пътува към своята първа изложба в библиотека "Иван Вазов“, Пловдив. Една малка книга-албум ще се носи из пространството, ще бъде на три езика, но ще говори само за едно - за книгите и делото на Яков Крайков. И за кирилицата.

Припомням, че „За буквите между Пловдив и Матера“ е проект на фотографа Галя Йотова, куратор Светла Петкова, с участието на скулптора Сава Стоименов (автор на буквите). Той е финансиран по отворена покана „Малки проекти: Събития и общностно участие" на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира със съдействието на Фондация „Матера 2019“ (OpenDesignSchool). 

Проектът осъществява културен мост между Пловдив и Матера – двата града, носители на титлата Европейска столица на културата през 2019. 

Откриването е в 18.30 ч. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01