Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режат лентата на площада през септември, за празника на Пловдив ще е проходим

Епископската базилика ще посреща посетители през ноември

| обновено на 02.09.19 в 12:55

Кметът Иван Тотев съобщи, че на 6 септември ще бъдат свалени загражденията на площад „Централен“, но официалното му откриване ще е по-късно през септември. 

Утре ще започнат 72-часовите проби на новите фонтани на централния площад, а от 9-ти септември ще продължи фугирането на част от настилката. Пробите за осветлението също са в ход. Очаква се и да започне процедурата по акт 16 с EVN.

Площадът ми харесва повече, отколкото си представях. Впечатлен съм. Трябва още малко да се направи. На мястото на пейките зад пощата, например, си представям заведения, но това ще стане във времето, допълни Тотев. 

Той уточни, че на 6 септември притежатели на  японски мотори ще ги покажат в новата част на площада по протежението към "Гладстон". На другия ден мотористите ще имат мотошествие из Пловдив.

Днес стана ясно, че официалното откриване на Епископската базилика в Пловдив ще е през октомври, защото тогава се очаква новият археологически обект да получи акт 16. Той ще посрещне първите си посетители следващия месец - през ноември. 

Кметът Иван Тотев посочи, че на 26 септември, когато базиликата трябваше да е готова по договора, сключен с Фондация "Америка за България", новият музей ще бъде символично открит, за да се спази процедурата. Това ще стане в присъствието на посланици и висши държавни ръководители, .

Подали сме информация и заявка към Министерствата на културата и на финансите за нови 20 щатни бройки към културен институт „Старинен Пловдив“, за да работят на Голямата базиликата. Това са близо 300 000 лева на година, допълни Тотев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.  И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство ще се включат военнослужещи. При необходимост в гасенето ще..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е локализиран, каза областният управител Валентина Кайтазова.  През цялата нощ противопожарни екипи заедно с тежка техника са били на терен, за да се използват по-хладното време за овладяването на отделните огнища и прокарването на просеки.  По първоначални данни над 1000 декара смесена гора е напълно опожарена.  Тази сутрин..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17