Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиери на книги и концерт в НБ "Иван Вазов"

Три  книги ще бъдат представени тази вечер в пловдивската библиотека „Иван Вазов“. 

Това са „Клавирната музика на Димитър Ненов“ от проф. д-р Ромео Смилков, „Клавирните ансамбли на Николай Стойков“ от д-р Велислава Стоянова и „Каталог на творчеството на Николай Стойков – 1966-2019“ от д-р Лазаринка Настева. 

Представянето на книгите ще бъде придружено от концертна програма.

Димитър Ненов е известен български пианист, композитор, музикален педагог, архитект и общественик. Роден е през 1901 г. Завършва архитектура в Дрезден, където изучава и пиано и музика. Тук пише и първите си  произведения. Завършва музика в Болоня.  В България заема важни постове като архитект, става водещ пианист и преподавател в Държавната музикална академия. Пръв музикален уредник на Радио „София“ и създател на фонотеката. Съосновател на Дружеството на Българските композитори „Съвременна музика“ /1933 г./. Димитър Ненов е ярък представител на българския музикален модернизъм. Твори в сферата на симфоничната и клавирна музика. Умира през 1952 г.

Проф. Николай Стойков е роден през 1936 г. в Пловдив. Завършва „Композиция“ при Панчо Владигеров в Държавната музикална академия – София. Специализира в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович, Тихон Хреников и Юрий Холопов. Дългогодишен преподавател в АМТИИ – Пловдив. Съосновател на специалностите „Народни инструменти и народно пеене“ и „Дирижиране на народни състави“. Заедно с проф. Кирил Дженев е един от създателите на ФА „Тракия“. Неоценима е помощта му за развитието на музикалните училища в Котел и Широка Лъка. Творчеството му е в сферите на камерната, хоровата и сценична музика и обработка на български автентичен фолклор.


Още от категорията

Откриха бюст-паметника на Радка Кушлева в Смолян

Бюст-паметник на родопската певица Радка Кушлева бе открит на пл. "България" в Смолян.  Монументът в памет на певицата с най-лиричния глас на Родопите, наричана "родопския славей", е издигнат по идея на фолклорния певец Хамид Имамски с дарения от стотици родопчани. Автор на скулптурната композиция е Павел Василев. Паметникът бе открит от кмета на..

публикувано на 17.04.21 в 15:52

55 автори със 110 мозайки участват в "Балкански мостове ІІІ"

Третото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове” започна снощи в Балабановата къща в Стария град. Символичното откриване стана в двора на възрожденската къща, в присъствието на официални гости, част от авторите, почитатели на мозаечното изкуство и с кратка музикална програма. За концепцията на проекта, в който тази година..

публикувано на 17.04.21 в 10:59

В "Срещите" - за театъра и живота - с любов

Тази събота в „Срещите” с драматурга на Пловдивския театър Александър Секулов си говорим за театъра като обществена лаборатория на смисъл. И още за думите: раждане, любов, смърт, Бог, памет, които човек през времето на своя живот, ако иска, ако се труди, ако вярва може да разбере. Бъдете с Радио Пловдив, ще е интересно.

обновено на 17.04.21 в 09:56

Бюст-паметник на Радка Кушлева откриват в Смолян

Бюст-паметник на изпълнителката на химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ Радка Кушлева ще бъде открит днес в Смолян. Идеята да се увековечи името и творчеството на родопчанката, прославила фолклора на планината, е на народния певец Хамид Имамски. Той намира съмишленици в лицето на дъщерите на Радка Кушлева, Община Смолян, областната..

публикувано на 17.04.21 в 09:10

Представят операта "Манон Леско" на сцената на Дома на културата

Операта „Манон Леско“ в концертно изпълнение ще представят тази вечер в Дома на културата „Борис Христов“ солистите и оркестърът на Държавна опера Пловдив.  За участие в спектакъла под тепетата дойдоха специално Леонардо Каими, един от най-аплодираните тенори на своето поколение, и Таня Иванова, както и диригентът Хосе Кура, под чиято палка операта..

публикувано на 17.04.21 в 08:42