Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новият политически сезон ще мине под сянката на местния вот

Големи предизвикателства очакват БСП и ГЕРБ

Петър Чолаков

Политологът доц. Петър Чолаков каза в интервю за програма "Точно днес", че все още е твърде рано за прогнози за местния вот. 

Идва ли гореща есен, или местните избори ще заглушат политическите борби в парламента, който започва новата сесия в сряда?

Доц. Чолаков за новите кандидати за местните избори: Тези изобри пряко касаят хората и интересът към тях е много по-голям. Голямо е предизикателството през БСП, която през 2015 година постигна най-слабия си резултат, тя не можа да се пребори за нито един голям град в България. На много места се очертават тежки битки. 

Балотаж за София и Пловдив: Анализатори побързаха да обявят, че дори Мая Манолово ще победи Йорданка Фандъкова с 5%, но това е твърде прибързано. За Пловдив също е рано, но основните кандидати са ясни. Интригата е между Здравко Димитров, Славчо Атанасов и Дани Каназирева, която също прави интересна кампания. Възможни са балотажи, но това е като да бягаме пред вятъра, аз искам да видя тези кандидати в дебат. 

Някои анализатори казват, че в Пловдив кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров-Зико има шансове да се наложи. Предстои да се види дали в крайна сметка неговите противници ще успеят да се мобилизират и да обърнат мача. 

Новият политически сезон започва с обсъждането на президентското вето върху Закона за разузнаването. Възникват опасения, че една такава служба каквато е военна информация може да се използва за политически пропаганди и цели. Най-вероятно това вето ще бъде преодоляно. Ще се обсъжда и бюджета за следващата година, вече г-н Борисов започна да говори за предстоящо увеличение на доходите от 10% от началото на следващата година. Това ще даде тласък за кампанията на ГЕРБ. 

Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15