Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Художествената гимназия изписаха фреско в Италия

Стенописът „Легендата за Орфей“ е с размери 3 метра дължина и 2 метра височина и се намира в град Санто Стефано ди Кадоре

Ученици от специалност „Стенопис“ от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ изписаха фреско на тема „Легендата за Орфей“ с размери 3 метра дължина и 2 метра височина в италианския град Санто Стефано ди Кадоре в периода 26 август до 2 септември 2019 г. Това съобщиха от ръководството на училището в Пловдив.

Във випуск там се обучават по девет надарени деца, като през следващата учебна година ще учат стенопис 42-ма млади таланти от 8 до 12 клас.

Успешната инициатива е продължение на проект „Фреско“, който беше проведен в НХГ „Цанко Лавренов“ с ученици от специалност „Стенопис“ със специалното участие на известните италиански майстори на техниката фреско – Вико Калабро и Марио Файт през 2018 г. Трима от най-добре представилите се ученици и техният преподавател Атанас Камешев бяха поканени от италианска страна да продължат курса по фреско в ниво за напреднали. Темата на фреското е българска легенда, която гимназистите трябваше да изпълнят в Дом на културата в град Санто Стефано ди Кадоре.

Реализацията на фреското „Легендата за Орфей“ беше осъществена от екип от Художествената гимназия: това са преподавателят по „Стенопис“ - Атанас Камешев и учениците – Елис Нешад, Габриела Радулова и Калина Колева. 

Работата премина в няколко етапа, разказват учениците. Първата част беше създаване на проект по темата и увеличаване на композицията върху размерите на стената от 6 кв. м. Вторият етап включваше подготовка на пигментите и полагане на основната мазилка.Трети етап полагане на специалната мазилка джорната, върху която започва изписването на фреското. 

След успешното приключване на курса всички участници получиха сертификат за придобито ниво за напреднали в стенописната техника фреско. Проект „Фреско“ и специализираният курс в Италия бяха изключително полезни за повишаването на квалификацията на преподавателите и за развитието на уменията и знанията на учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ за техниката фреско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" разговор за човека и неговата безкрайност

В "Срещите" ще разговаряме с автора на великолепната книга "Хора с прякори" проф. Божидар Манов, която беше сред номинираните за Националната награда "Христо Г. Данов". С проф. Манов си говорим за човека и неговата безкрайностт, както за добродетелността и мерзостта, за величието и падението.

обновено на 06.07.24 в 10:13

Започва първият национален конкурс "Милчо Левиев"

Първото издание на Националния музикален конкурс „Милчо Левиев“ стартира днес в Пловдив и ще продължи до 11 юли.  Той е предназначен за млади български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години.  Форумът включва провеждането на майсторски класове, ще бъде открит официално с концерт, а на финала ще има заключителен гала концерт, когато ще..

обновено на 06.07.24 в 07:33

Стартира "Шекспирова Паталеница" за 25-ти път

Със "Сън в лятна нощ" ще започне "Шекспирова Паталеница", която тази година ще се проведе за 25-ти път в двора на Основно училище "Константин Величков" в пазарджишкото село Паталеница. Постановката ще бъде изиграна от театрална школа "Пластилин“. Режисьор е Людмила Даскалова, асистент е Детелина Стойчева, сценографията е на Елена Иванова, а пластиката..

публикувано на 06.07.24 в 07:33

"Кармен" завладява Античната сцена на Пловдив в събота

Операта „Кармен“ от Бизе се завръща на Античния театър с премиерна международна  продукция на режисьора Урсула Хорнер в програмата на фестивала OPERA OPEN на 6 юли от 21 часа.  В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел..

публикувано на 05.07.24 в 11:46

Стартира тридневен събор "Куклен фест"

Третото издание на Регионалния събор „Куклен фест“ започва от днес. В рамките на 3 дни посетителите могат да се насладят на богата музикална програма, гайдарски състави, алея на занаятите, детски център, игри и забавления за малки и големи, вкусна храна и много изненади - обясняват организаторите.  Градусът на настроението ще вдигат популярни..

обновено на 05.07.24 в 10:25