Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от Художествената гимназия изписаха фреско в Италия

Стенописът „Легендата за Орфей“ е с размери 3 метра дължина и 2 метра височина и се намира в град Санто Стефано ди Кадоре

Ученици от специалност „Стенопис“ от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ изписаха фреско на тема „Легендата за Орфей“ с размери 3 метра дължина и 2 метра височина в италианския град Санто Стефано ди Кадоре в периода 26 август до 2 септември 2019 г. Това съобщиха от ръководството на училището в Пловдив.

Във випуск там се обучават по девет надарени деца, като през следващата учебна година ще учат стенопис 42-ма млади таланти от 8 до 12 клас.

Успешната инициатива е продължение на проект „Фреско“, който беше проведен в НХГ „Цанко Лавренов“ с ученици от специалност „Стенопис“ със специалното участие на известните италиански майстори на техниката фреско – Вико Калабро и Марио Файт през 2018 г. Трима от най-добре представилите се ученици и техният преподавател Атанас Камешев бяха поканени от италианска страна да продължат курса по фреско в ниво за напреднали. Темата на фреското е българска легенда, която гимназистите трябваше да изпълнят в Дом на културата в град Санто Стефано ди Кадоре.

Реализацията на фреското „Легендата за Орфей“ беше осъществена от екип от Художествената гимназия: това са преподавателят по „Стенопис“ - Атанас Камешев и учениците – Елис Нешад, Габриела Радулова и Калина Колева. 

Работата премина в няколко етапа, разказват учениците. Първата част беше създаване на проект по темата и увеличаване на композицията върху размерите на стената от 6 кв. м. Вторият етап включваше подготовка на пигментите и полагане на основната мазилка.Трети етап полагане на специалната мазилка джорната, върху която започва изписването на фреското. 

След успешното приключване на курса всички участници получиха сертификат за придобито ниво за напреднали в стенописната техника фреско. Проект „Фреско“ и специализираният курс в Италия бяха изключително полезни за повишаването на квалификацията на преподавателите и за развитието на уменията и знанията на учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ за техниката фреско.

Галерия

Още от категорията

В Джумая джамия откриват етно библиотека

Библиотека с книги, дарени от всички общности в Пловдив, ще бъде открита днес в Джумая джамия. Специално за целта е отделено помещение до самия вход на джамията, което ще работи и като книжарница. Най-богатата колекция ще е от книги на турски автори. Издания на Главно мюфтийство на български език, списания на българо-турския литературен клуб, както..

публикувано на 27.02.20 в 10:39

"Истински истории за духове"

Две пловдивски читалища Народно читалище "Иван Вазов-1904г. " и "Назъм Хикмет - 1922г." представят книгата "Истински истории за духове"на писателя  Петър Стефанов, доктор на икономическите науки от Варна.  Това е четвъртата книга в областта на парапсихологията на доктор Стефанов. Макар и издадени в рамките само на две години книгите на..

обновено на 27.02.20 в 09:46

ВМРО бие тревога за Hills of Rock

 „Напът сме да изгубим един от знаковите за Пловдив фестивали „Хилс ъф рок“, алармират от ръководството на ВМРО в Пловдив. „От исканите от организаторите 450 хил. лв. Фондация „Пловдив 2019“ по програма „Наследство“ е отрязала тази сума със 100 хил. лева“ – сигнализира общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски. „Въпреки че се дава..

публикувано на 26.02.20 в 12:13

Великите европейци - Лудвиг ван Бетовен, втора част

Лудвиг ван Бетовен се установява във Виена през 1792. Заниманията с Хайдн обаче са до голяма степен разочарование и за двамата.  Бетовен скоро разбира, че Хайдн няма на какво повече да го научи, а Хайдн се дразни от чепатия стил на ученика си, който гледа повече да нарушава правилата на композиране, отколкото да се придържа към тях. И е..

публикувано на 26.02.20 в 10:09

Останки от хамам и кукерски маски в Етнографския музей

В Етнографския музей ще бъде официално представено най-новото откритие в двора на музея –хамам от османския период (XVI – началото на XVIII век). Той беше разкрит при фасадната реставрация на сградата през 2017 г. Проучването показа, че по време на изграждане на къщата на Аргир Куюмджиоглу (1847 г.) сградата на хамама е била вече полуразрушена...

публикувано на 26.02.20 в 07:38