Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив за интелектуалци - покрив, пристанище, приятели

И защото Пловдив днес утре ще бъде хората, които оставят белег с творчеството си, в деня, когато честваме празника на града, попитахме няколко души, част от пъстрия пейзаж на хората на духа под тепетата, какво е Пловдив за тях.

Художникът Атанас Хранов, който освен десетките си изложби, сътвори и реализира идеята си „Седмото тепе“, изписвайки върху павета откъси от стихове на български поети и писатели и да ги подреди в кръг в градинката на Джумаята: Пловдив е пристанище за много хора.

Балерината Русалия Кирова, която не само свързваме с обучението на малки таланти и с цялостно развитие на балетното изкуство под тепетата, но и която беше вдъхновение на едно от най-ярките имена в българското изобразително изкуство – маестро Димитър Киров: Покрив. Аз дойдох от София, но той ме приюти.

Художникът Димитър Келбечев, който рисува въздействащи графики и запомнящи се илюстрации на книги, един от основателите на еблематичната група РЪБ, автор на графичната концепция на Европейски месец на културата през 1999-та, 20 години преди Пловдив да стане Европейска културна столица за цяла година: Понесе толкова много, но си остава хубав.

Писателката Ина Иванова, която е родена в Димитровград, но живее, твори и не крие, че продължава да е влюбена в Пловдив, автор на крехки стихове и красива проза, заредени с емоция, с награда Южна пролет за дебютната си книга и първи носител на Голямата награда на Национален конкурс за сборник с разкази: Приятелите ми, ароматът на Стария град през лятото след дъжд... усещането за свобода и времена - наслоени и живеещи едновременно.

Дамата, която десетилетия беше връзката между обществеността и Комбинатът за цветни метали Мара Русинова, гласът в полза на всички културни инициативи и творчески събития в Пловдив, които предприятието подкрепяше: Много уют, топлина и добри приятели.

Чуйте още в аудио-файла. 


Галерия

Още от категорията

"Изгубеният Пловдив" в календар на Историческия музей

Календарът за 2021 година "Изгубеният Пловдив" на Историческия музей в Пловдив  включва сгради и обекти на емблематични за града и безвъзвратно разрушени сгради и обекти. За всеки от тях освен оригиналните им снимки е включен и текст. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  в интервю за Радио Пловдив разказва за тях.  Календарът започва с..

обновено на 04.12.20 в 12:00

Онлайн изложба на художниците от „Collegium pro arte+”

Преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"  - Пловдив представят обща виртуална изложба. Тя се организира от „Collegium pro arte+” - творческо обединение на специалистите художници от НХГ.  Всички участници преподават по специални предмети в Художествената гимназия и са утвърдени автори с богати творчески биографии, и активна..

публикувано на 04.12.20 в 11:51

Християнството у нас се изповядва на битово и суеверно ниво

За духовните послания  и народната традиция в отбелязването на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец / Никулден . Интервю с философа проф. Георги Каприев, университетски преподавател. Философът каза, че абсолютно удостоверена исторически е фигурата на Свети Николай. Неговите мощи са пренесени от град Мира, където е бил епископ и отиват..

публикувано на 04.12.20 в 11:12

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от  повърхностната й предвидимост, че има едно трудно обяснимо тайнство.  Иначе казано, ще се потърсим сред..

публикувано на 04.12.20 в 09:59

"Извънредни мисли" - да запазим усмивките

Неизвестността ни разкрива и изненадва с неподозирани вътрешни светове. Понякога приято, понякога за жалост, не. Да се опитаме да запазим някакъв нормален ход - на ежедневието, на развитието си, на мечтите може би, се оказва предизвикателството на нашето съвремие. Как ще помнят идните, как ще оценят? Какви са изводите? Когато е рано за отговори,..

обновено на 03.12.20 в 14:04