Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

68 000 ученици ще чуят първия звънец на 16 септември

47 училища правят ремонти, само в СУ "Л. Каравелов" ще продължат и след първия учебен ден

| обновено на 09.09.19 в 10:29

Седмица преди първия учебен звънец, гост в студиото на Радио Пловдив е началникът на Регионалното управление по образование - Пловдив Иванка Киркова.

За новите моменти в учебната програма за 4, 7 и 10 клас, за електронните дневници, за първолаците, за подготвените училища и екипите по места говорим в програма "Точно днес".

Питаме за реформата, която правим всички - ученици, родители и преподаватели, на последните е обещано поредно увеличение на работните заплати от началото на 2020-та година.

Ремонтират се 47 училища в Пловдив и областта, съобщи Иванка Киркова и уточни, че постъпателно приключват ремонтните дейности в повочето учебни заведения. Ще се ремонтира само СУ "Любен Каравелов" в Пловдив, където текат довършителни дейности. Очаква се ремонти да започнат в някои от професионалните гимназии, но там ще има график на работата. 

Механизмът по обхват на децата от ромската общност работи вече трета година.  Има върнати в клас над 1 700 деца, извършени са около 7 000 обхода от учителите, над 1 000 души работят по този процес, съобщи Киркова. Тя допълни, че там се търси учителят лидер, и се очакват още резултати в близко време. 

Нов акцент за учебната година ще бъде споразумението между училище и родители по темата за добрите взаимоотношения между тях, обясни още Киркова. По думите й се наблюдава явно съдействие на родителите, както и на обществените съвети и на училищните настоятелства, които също остават.

Към 10 септември ще се утвърди държавният план прием за 8-ми клас, а към 30 септември ще са готови списък-образците за училищата, на 16-ти ще са ясни данните за записаните ученици. Очакваме 68 000 ученици да бъдат в клас, а около 6 000 първокласници също ще влязат в час, уточни Иванка Киркова. Тя каза, че има 16 нови специалности през учебната 2019/2020 година. Сред тях са "Икономическа информатика" в Първомай, "Технология на биопроизводствата" в ПГХТТ- Пловдив.

Дуалните паралелки са три пъти повече от миналата година, те са в професионалните гимназии, както и в едно средно училище в Лъки, където бизнесът в минната индустрия търси кадри. 
Преминаването на една смяна в Пловдив предстои за 29 училища в града. Общината направи план за 10 години и това предстои да се стане в следващите 10 години.

Иванка Киркова каза още: Много се радвам на тези амбицирани млади хора, които искат да се върнат в училище. Това няма как да не е така, защото с увеличение на работните заплати професията става привлекателна. Цифрите за търсените кадри са динамични, и ако през миналата седмица бяха 200 учители, то сега вече са по-малко. Предимно се търсят учители в малките населени места. 37 училища в града и областта имат въведени електронни дневници.
Още от категорията

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 16.04.21 в 17:26

ОбС смени управителя на Онкологичния център в Пловдив

С 34 гласа за, 10 против и  4 въздържали се Пловдивският общински съвет прие прредложението за смяна на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив.  След продължителни дебати, по време на които групите на БСП и Демократична България заявиха, че ще гласуват против предложената от Кауза Пловдив смяна, мнозинството реши временно..

обновено на 16.04.21 в 17:25

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. „Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни..

публикувано на 16.04.21 в 14:51

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година.  "Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът..

публикувано на 16.04.21 в 14:12

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47