Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

1700 деца са върнати в училище в Пловдив и областта

Само в едно пловдивско училище – СУ „Любен Каравелов“, ремонтните работи ще продължат и след старта на новата учебна година. Във всички останали 47 училища в Пловдив и областта ремонтите и освежаването ще приключат за първия звънец, съобщи началникът на Регионалното управление по образование (РУО) Иванка Киркова. Днес тя свика традиционното годишно съвещание на директорите на училища, експерти към МОН и учители.

Киркова посочи, че около 68 000 са учениците в региона, а 6000 са тази година първокласниците. Утре ще бъде утвърден държавният план-прием за 8-ми клас, а към края на месеца – списък-образците за училищата. В първия учебен ден – 16 септември, ще станат ясни данните за записаните ученици. 

Около 1700 са децата, върнати в училище, а механизмът за обхват на ромските деца работи успешно вече трета година, допълни началникът на РУО.

Утвърдени са нови специалности, а дуалните паралелки са утроени – от 6 на 16, каза още Иванка Киркова.

Още от първия учебен ден около училищата ще има засилено полицейско присъствие, информира директорът на ОД на МВР старши комисар Йордан Рогачев. 

Полицаи ще следят за спазване на Закона за движение по пътищата около училищата и ще извършват ежедневен обход в районите им. Почти навсякъде около училищата са освежени пешеходните пътеки и са подменени пътните знаци, допълни той. 


Още от категорията

Шофьорка помете колоездач в поройния дъжд

Млад велосипедист пострада тежко в дъждовния трафик, след като бе блъснат от кола на  бул. „Васил Априлов“.  19-годишният младеж  с колело изскочил внезапно пред лек автомобил „Тойота“, управляван от 41- годишна пловдивчанка.  Тя занесла в хлъзгавия участък, не успяла да спре на време и ударила момчето.  Медицински екип е прегледал и отнесъл..

публикувано на 13.04.21 в 18:02

"Кауза Пловдив" поиска смяна на Вр.Ид на Онкото д-р Фотев

Да бъде сменен временно изпълняващият длъжността управител на КОЦ-Пловдив д-р Пламен Фотев, предлагат в извънреден порядък съветниците от  "Кауза Пловдив" на заседанието на Пловдивския ОбС на 16 април. Аргумент за поисканата смяна е лошото управление  на лечебното заведение и забавените процедури за доставка на необходимата апаратура. По..

публикувано на 13.04.21 в 16:28

Шефът на "Трафик - секюрити" задържан за наркотици, той отрича

Районна прокуратура - Пловдив е  образувала бързо производство срещу собственика на компанията за охранителна дейност „Трафик – Секюрити“ Александър Апостолов,  за употреба и притежание на наркотични вещества.   Известният бизнесмен е бил задържан вчера (12.04.2021-понеделник)  при полицейска проверка в рамките на акцията за контрол на..

обновено на 13.04.21 в 15:52

Полиция и прокуратура проверяват траурни агенции в Пловдив

Извършва се проверка  за дейността на погребалните агенции в Пловдив, тя е под надзора на районната прокуратура, с участието на различни институции.  Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Йордан Рогачев. Проверката обхваща близо 20 траурни агенции, а сред поводът за провеждането на акцията са и завишените цени на..

обновено на 13.04.21 в 15:23

Общината спечели окончателно дело срещу Байрам Солак

С окончателно решение на ВАС Община Пловдив спечели делото, заведено от бизнесмена Байрам Солак срещу градската управа, за казуса със старата тоалетна в парка зад хот. „Санкт Петербург“.   Повод за поредицата дела бе т.нар. „мълчалив отказ“ на кмета на Пловдив да разпореди премахването на  запуснатата тоалетна в парка, за което настояваше Байрам..

обновено на 13.04.21 в 14:00