Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закон за индустриалните зони ще улесни инвеститорите

| обновено на 10.09.19 в 14:00

Вицепремиерът Томислав Дончев, областният управител Здравко Димитров, кметовете на общините Раковски, Марица, Куклен и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов откриха Център за професонално обучение в Тракия икономическа зона. В него ще се обучават над 600 души на година по различни специалности, с които да повишават квалификацията си както работници, така и ученици от професионални гимназии. 

Преди тържественото откриване областният управител Здравко Димитров, началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова и директорите на 6 професионални гимназии подписаха споразумение за развитие на професионалното образование. 

Експерти от различни ведомства пишат закон за индустриалните зони, чиято цел е да облекчи процедурите за инвеститорите, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Държавата ще подпомага изграждането на индустриални зони, но без да ги финансира. 

Тя ще подпомага изграждането на необходимата инфраструктура – пътища, газ, ток, вода и др., както и ще облекчава някои процедури по смяна статута на земята. „Ако един инвеститор иска строи фабрика, сега това отнема до 2-3 години, което е недопустимо“, посочи вицепремиерът и добави, че се обмислят и нарочни кредитни линии за целта.

Дончев очаква и тази година ръст на инвестициите в страната като миналогодишния. „За 2018 г. имахме 1,7 милиарда лв. инвестиции, от които 150 милиона лв. са вложени само в Тракия икономическа зона, където работят над 180 фирми“, посочи вицепремиерът.

Попитан за новини около сделката на Фолксваген, която се очаква да построи завод в България или Турция, Томислав Дончев заяви, че все още няма официални новини.

По повод ресора на българския еврокомисар Мария Габриел, той отговори, че очакваме силен ресор, от голямо значение за целия ЕС. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ремонтът на пътя Съединение - Голям чардак започна

С тържествен водосвет стартира ремонтът на пътя между град Съединение и село Голям чардак. Проектът предвижда основен ремонт на пътната основа и банкетите на 8-километровата отсечка, цялостно асфалтиране, отводняване, възстановяване на маркировката, сигнализацията и тръбната мрежа за оптични кабели. Средствата в размер на 8 470 500 лв...

публикувано на 13.08.24 в 12:04

118 тона вода са използвани за гасене от въздуха на пожарите в Брезово и Хисар

Общо 68 пуска на над 118 тона вода извършиха два вертолета и екипажи от авиационната база в Крумово вчера, които участваха в борбата с пожарите в област Пловдив, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Вертолет AS 532 Cougar излетя в 17:28 ч., за да се включи в гасенето на огъня, обхванал сухи треви и храсти в землището на с. Черничево,..

публикувано на 13.08.24 в 11:24

Велинград узаконява незаконните ромски постройки

Община Велинград стартира процедура по узаконяване на незаконните постройки в ромските квартали на града.  Целта е домакинствата, които обитават къщите там, да получат правото и задължението да плащат данъци . Така ще се ограничи и незаконното ползване на ток и вода.  Предложението е на общинския съветник Атанас Рангелов, според който обитателите..

публикувано на 13.08.24 в 11:21

Неистова жега до 40 градуса прогнозират за днес

В 18 области е обявен оранжев код заради високите температури, а в останалите 10 жълт код. Сред тези с оранжев код са Пловдив и Пазарджик. Максималните температури ще са между 35 и 40 градуса.   Очакваната максимална температура за Пловдив е 39 градуса.  Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб,..

обновено на 13.08.24 в 10:36

Гасят последните тлеещи огнища край Златосел и Свежен

Около 100 пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местно население и днес участват в потушаването на пожара във вилна зона "Дондуково", между брезовските села Златосел и Свежен. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, старши комисар Васил Димов.  По думите му,..

обновено на 13.08.24 в 10:28