Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арт срещи и специални гидове в Празниците на Стария град

Зам. кметът по култура на община Пловдив Александър Държиков даде висока оценка на събитията включени в програмата на Празници на Стария град – 2019 г., която ще стартира на 16-ти септември. 

Откриването е с концерт на рокаджиите от Б.Т.Р. , в Балабановата къща ще продължат събитията отразяващи 100 годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, за първи път ще видим и филма на Петя Ангелова „Вино от глухарчета“, който спечели първа награда за експериментално кино на фестивала в Мериленд, САЩ. 

Гостите ще се срещнат и със сувенирните кукли Неда, Спас и техния гид котарака Тримон, който ще им покаже най-ембематичните места на града.

Между изложбите и концертите ще има представяне на книгата на Ани Пилибосян „Изящният свят на тракийския майстор“, посветена на нейния баща Овагим Овагимян.

Традиционно ще участват и майсторите от Регионалната занаятчийска камара. Тази година пленерът ще бъде посветен на изделия от царевична шума.

Закриването ще бъде на 22 септември с концерт на музиканти от различни поколения на Римския стадион. 


Още от категорията

Месни Заговезни е, започва Великденският цикъл празници

Осем седмици преди Великден православната църква чества Месни заговезни. На този ден вярващите ядат за последно месо преди Възкресение Христово, който тази година се пада на 19 април. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост.  Думата "заговезни" идва от..

публикувано на 23.02.20 в 09:03

Обичаят "Рогач" представят в село Оборище

На Месни Заговезни в панагюрското село Оборище се представя традиционният обичай „Рогач”. Той се нарича и „Мечански”, по старото име на селото - Мечка. Празникът започва в 11:00 часа с дефиле на участниците, а малко по-късно е официалното откриване. Сред задължителните маскарадни образи, освен Рогача, са поп, булка и младоженец, орачи, сеячи, мечка с..

публикувано на 23.02.20 в 08:59

Intelligent Music Project в Драматичен театър Пловдив

Пловдив е вторият град от европейското турне на Intelligent Music Project. Барабанист номер 1 в света Саймън Филипс, Рони Ромеро от “Rainbow” и Ричард Грисман от „River Hounds“ ще разтърсят тази вечер Драматичния театър с изпълнения от третия албумите на доктор Милен Врабевски „TOUCHING THE DIVINE“ и “Sorcery Inside”. Ще бъде представена и..

обновено на 22.02.20 в 13:48

В "Срещите" разговор за религиите, познанието и морала

Тази събота в „Срещите”: разговор с професорите Милена Кирова, Лидия Денкова, Цветан Теофанов и московския митрополит Сергий. С тях ще говорим  за потребността от познание на религиите;  за нужните или ненужни ритуали, догми, за институциите, които ги обвиват.. И още за религиите като познание  и морал.

обновено на 22.02.20 в 08:13

Сцена в Jazz-a с поредна премиера

Пловдивска премиера за пиесата „Същият ден“ от Стефан Иванов. След Ню Йорк, София, Рим  черната гротеска за абсурда и повтарящите се исторически грешки, в които са замесени клоуни, едновременно невинни и виновни, ще бъде представена на вече традиционната "Сцена в Jazz-a". Пиесата е страшна и смешна приказка без край за всекидневното усилие да..

обновено на 21.02.20 в 15:05