Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Камери следят за вандали по ремонтирания Централен площад

Заместник-кметът на Пловдив по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев съобщи, че е засилена охраната на новия площад „Централен“. 

Реновираното съоръжение е сред най-посещаваните места и притегателен център за жители и гости на града. Територията се наблюдава и с камера, изгражда се и нова системата за видеонаблюдение. 

Междувременно служители на „Общинска охрана“ в Пловдив задържаха двама младежи след вандалски акт в пешеходния подлез на бул. „Цар Борис Трети Обединител“ от северната страна на тунела,.

Директорът на общинското предприятие Димитър Палашев разказа, че охранителите са забелязали чрез системата за видеонаблюдение как двама души драскат със спрейове по стените на подлеза и след сигнал до „Общинска полиция“ заедно с неин патрул ги задържат. Двамата непълнолетни са предадени на родителите им. 

За нарушението са съставени актове за административно нарушение по Наредбата за опазване на обществения ред. Санкцията може да бъде между 300 и 3000 лв, но на този етап няма информация в какъв размер ще е за този случай. Ще бъде сезирана  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, като целта е превантивна работа с младежите.Още от категорията

Удължиха ареста на двамата обвиняеми за замърсяването на р. Юговска

Районната прокуратура в Асеновград повдигна обвинение на управителя на "Лъки Инвест" АД и на отговорника на хвостохранилището на дружеството за това, че са допуснали замърсяване с цианиди на водите на река Юговска.  84-годишният управител Любен Васев и 55-годишният Румен Караисенов са задържани с постановления на наблюдаващия прокурор за 72 часа...

публикувано на 23.02.20 в 12:51

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 23.02.20 в 10:33

Вторите проби потвърдиха тежкото замърсяване на р. Юговска

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2. Отчетени са  12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма на литър.  Аналогични са и анализираните показатели от тръбите, отвеждащи дренажи води – 13 милиграма на литър ...

обновено на 23.02.20 в 10:32

Биохрани и плодови вина са хит в "Изборът на потребителя"

Българинът  предпочита традиционни храни и напитки, но същевременно е отворен и за експерименти с вкуса. Това показа конкурсът „Изборът на потребителя 2020“, който се проведе в рамките на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ в Международен панаир Пловдив. Партньор в състезанието е Университетът  по хранителни технологии (УХТ)...

публикувано на 23.02.20 в 10:30

Двама души в ареста заради замърсяването с цианиди

Задържани са две длъжностни лица, допуснали замърсяване на река Юговска и Чая, съобщиха от пловдивската полиция.  За срок от 24 часа в ареста на РУ Асеновград са задържани у правител на дружество и отговорник на хвостохранилище . С действията си на  21 и 22 февруари двамата са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване..

публикувано на 22.02.20 в 16:40