Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Сцената" се открива с "По-полека"

С представлението „По-полека“ стартира довечера 23-тото издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“, който ще продължи до 21 септември.

От заглавието става ясно, че спектакълът е свързан с изпълнителя Стефан Вълдобрев и неговия летен хит. И това е точно така – Стайко Мурджев и Ваня Щерева са написали текста по песни на Вълдобрев и така спектакълът е придобил театралната си форма.

Режисьор на спектакъла е Владимир Люцканов, който го определя като „не мюзикъл“ и споделя, че е далеч от претенцията за някакъв бродуейски модел.

Стефан Вълдобрев е само пасивен участник в представлението, но е вдъхновител на основната идея за лято, лежерност, китара и плаж и емблематичното „по-полека“, което знаем от песента.

Стайко Мурджев, който заедно с Ваня Щерева е автор на текста в постановката, споделя, че феноменалното в случая е, че те са работили по текстовете на Вълдобрев, а не обратно – музиката да е съпътстваща след идеята на спектакъла.

Сред участващите актьори се открояват имената на Филип Аврамов, Юлиян Петров, Радина Думанян, Тодор Дърлянов и други.

Музикален проуцент е Веселин Веселинов-Еко. 


Галерия

Още от категорията

„МАММА МIА“ - на Античния театър довечера

С представянето на един от най-търсените и показвани на световните сцени мюзикъл „МАММА МIА“ с музика и текст  на Бени Андершон и Бьорн Улвеус, стартира  гостуването на Софийската опера и балет на сцената на Античния театър в Пловдив.    Диригент и режисьор  на спектакъла е акад. Пламен Карталов, който е единственият притежател на авторските..

обновено на 06.08.22 в 16:25

В "Срещите" за българските корени и произход

Тази събота в "Срещите" с проф. Дамян Попхристов и колегата Петко Атанасов ще надзърнем във вековете преди Аспарух.  Вярно ли е, че българите са тук три века преди Аспарух и какво значи това?  И как обяснява мърлявия ни делник днес?  Слушайте, ще е интересно. Чуйте цялото предаване на 06.08.2022 г. в звуковия файл. 

обновено на 06.08.22 в 10:20

Премиера на документалния филм "Кавал парк"

Три години отнемат на режисьора Богдан Дарев, за да завърши снимките по фокументалния филм "Кавал парк" посветен на Александър Еплер - американец от руски произход, кавалджия , майстор на музикални инструменти, и завинаги влюбен в България и българския фолклор. До 20 октомври продължава турнето на документалния филм на режисьора Богдан Дарев "Кавал..

обновено на 05.08.22 в 10:35

"Вкусът на лятото" с режисьора Богдан Дарев

В поредният епизод на "Вкусът на лятото" ви срещаме с Богдан Дарев - кинорежисьор и писател, който живее в САЩ вече почти 30 години. Срещаме се с Богдан край Пеещите фонтани в Пловдив, при гостуването му в града ни. Повод за това пътуване до България е турнето, в което Богдан Дарев представя новия си филм "Кавал парк". Документалната лента представя..

публикувано на 05.08.22 в 13:05

Лъчезар Бояджиев представя „Кристо за начинаещи“ в Sarieva

С изложбата „Кристо за начинаещи“   стартира едноименният проект на  Лъчезар Бояджиев в галерия Sarieva. Известният български художник – експерт на творчеството, методите и практиките на Кристо и Жан-Клод, ще представи една фантазия – макет за паметник на Кристо, отваряйки пространство за дебат по въпроси за миналото и бъдещето в културата...

публикувано на 05.08.22 в 08:25