Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Сцената" се открива с "По-полека"

С представлението „По-полека“ стартира довечера 23-тото издание на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“, който ще продължи до 21 септември.

От заглавието става ясно, че спектакълът е свързан с изпълнителя Стефан Вълдобрев и неговия летен хит. И това е точно така – Стайко Мурджев и Ваня Щерева са написали текста по песни на Вълдобрев и така спектакълът е придобил театралната си форма.

Режисьор на спектакъла е Владимир Люцканов, който го определя като „не мюзикъл“ и споделя, че е далеч от претенцията за някакъв бродуейски модел.

Стефан Вълдобрев е само пасивен участник в представлението, но е вдъхновител на основната идея за лято, лежерност, китара и плаж и емблематичното „по-полека“, което знаем от песента.

Стайко Мурджев, който заедно с Ваня Щерева е автор на текста в постановката, споделя, че феноменалното в случая е, че те са работили по текстовете на Вълдобрев, а не обратно – музиката да е съпътстваща след идеята на спектакъла.

Сред участващите актьори се открояват имената на Филип Аврамов, Юлиян Петров, Радина Думанян, Тодор Дърлянов и други.

Музикален проуцент е Веселин Веселинов-Еко. 


Галерия

Още от категорията
Манол Пейков

Книгата трябва да има специален статут

Тъжно е, че нещата се случват по този начин. Нас ни прикрепиха към по някакъв начин към заведенията. Това заяви в интервю за Радио Пловдив издателят Манол Пейков, който тази година спечели награда „Пловдив“ в раздел „Художествен превод“. Той коментира намаляване на ДДС за книгите от 20 на 9%, което се случва заедно с решението за намаляване..

обновено на 29.05.20 в 12:57

Пазарджишкият театър отваря врати в Деня на детето

Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. Те обаче ще трябва да спазват стрисктно противоепидемичните мерки. На открити пространства капацитетът на публиката да бъде до 50%, а на закрити сцени – до 30%. „Всички хора, които се занимават с театър, се зарадваха на тази новина. Ние планираме още на 1 юни да имаме детско..

публикувано на 29.05.20 в 11:58
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота с носителя на наградата "Пловдив" за цялостно творчество, доскорошен директор на Пловдивския куклен театър Виктор Бойчев, си говорим за света на куклите, за престарото куклено изкуство. И за това накъде гледа днес кукленият театър по света, кога превзема света на детето.

публикувано на 29.05.20 в 09:18

Етнографският музей отваря врати с обновени витрини

Уредничката на Етнографският музей в Пловдив Грозделина Георгиева бе удостоена с отличието „Златен век“ на Министерството на културата. Наградите бяха обявени на сайта на ведомството, а церемонията по връчването на наградите ще се състои през есента заради пандемията от коронавирус. „ С много трепет и вълнение посрещнах наградата, но и с..

публикувано на 28.05.20 в 16:58

Годишната награда на галерия "Дяков" получи Николай Стоев

По повод 24-ия си рожден ден, днес 28-ми май, галерия „Дяков“ представя още един значим български художник: най-новите творби на Долорес Дилова, обединени в цикъла „Несбъднати места“, създадени специално за тази експозиция, за пространството на галерията. Тържеството по принуда ще има друг характер - няма да има конкретен час, а галерията ще..

публикувано на 28.05.20 в 12:12