Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматургът Стефан Янков с премиера на книга

| обновено на 12.09.19 в 08:57

Драматургът Стефан Янков представя книгата си "Театрална география, истории, личности" днес  в Първо студио на Радио Пловдив от 17.30 часа и на 15 септември в салона на "Театър 199". В премиерата ще участват Теди Москов, Младен Влашки и Никола Вандов.

Не зная дали всеки би намерил смелост да напише подобна искрена книга със спомени, но съм сигурен, че всеки би искал да живее живот, подобен на описания, коментира Никола Вандов. По думите му Янков е добър ученик на своите духовни учители-разказвачи. 

Страниците на книгата са пропити от дъхаво червено вино и благостта на сладкодумието, допълва той. Книгата разказва и за процеса в българския театър преди и след 10 ноември 1989 г. 

Почти 20 години Стефан Янков е в центъра на театралния живот в провинцията (Пловдив, Димитровград, Хасково, Сливен, Смолян), а през следващите повече от 20 години работи в софийски театри или в Националния център за театър. Той е "истински театрал, самоироничен, вслушан в света около него, замислен за същината на случващото се", обобщава Никола Вандов. 

Стефан Янков е театровед, който работи като драматург в Пловдивския и Хасковския театър. Бил е директор на Сливенския театър, Младежкия театър и Първи частен театър "Ла Страда". Бил е директор на Национален център за театър към Министерство на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35

Великите европейци - Пабло Пикасо

Истината е по-различна. Синият период е от картини, пълни с тъга и меланхолия – причина е самоубийството на близък приятел на Пабло. Розовият период пък отразява самотата на художника в един град, известен с тълпите по улиците и шумните компании по кръчмите. През 1907-ма, с прочутата си картина „Госпожиците от Авиньон”, Пикасо полага основите..

публикувано на 27.03.24 в 10:33

Премиера на "Обичай ме" в Родопския драматичен театър

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Международния ден на театъра  27 март с най-новата постановка в афиша си - „Обичай ме“, съобщиха от театъра. Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Най-поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е вплел в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени..

публикувано на 27.03.24 в 05:48