Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ивана Папазова показва изкуството да се пее фалшиво

Ивана Папазова и Стайко Мурджев
Снимка: Стоян Терзиев

Премиерата на спектакъла „Слава! Истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс“ ще се състои довечера в рамките на феста „Сцена на кръстопът“. Пиесата е на Питър Куилтър, а режисьор на постановката на Пловдивския драматичен театър е Стайко Мурджев. В ролята на лошата певица влиза Ивана Папазова.

Флорънс Фостър Дженкинс е реална личност, навляза в артсредите през 40-те години на миналия век. Тя е милионерка и е искала да се изявява като оперна певица, но е имала много лоши гласови данни и почти никакъв музикален слух. 

Въпреки това обаче, благодарение на свои фенове, на платени клакьори и откровени сеирджии прави концерт през 1944 г. в „Карнеги хол“ в Ню Йорк пред 3000 души публика. Успехът ѝ е противоречив, но е факт, че певицата си има свои фенове, почитатели на абсурда в изкуството въобще. Успява да издаде плоча, която е любима на много звезди сред които и Дейвид Боуи.

Историята ѝ вдъхновява два игрални филма „Изкуството да пееш фалшиво (Маргьорит)“ от 2015 г. и „Флорънс“ от 2016 г. с участието на Мерил Стрийп.

Крилата става нейната фраза: „Могат да казват, че не мога да пея добре, но не могат да кажат, че не съм пяла!“


Още от категорията

Започва фестивалът "Здравей, Армения" в Пловдив

Четвъртият международен фестивал „Здравей, Армения“ започва от 11.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ в Пловдив. За четвърта година фондация „Аракс“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив предоставя възможност за изява на самодейните състави от арменската общност на Балканите.  Във фестивала тази година ще участват танцови състави от Пловдив,..

обновено на 13.06.21 в 09:49

„Алтер его” - весел микс от поезия и сатира

По бардовски поетично и злободневно-сатирично ще бъде „Алтер его“ тази събота! Два са акцентите – Асен Димитров – Феликс ще представи поетичната антология „Пловдивски рецитал“, а  Роси Рос ще разгърне страниците на новата си стихосбирка „Любов“. Очаквайте и дежурните ни предизвикателства „Римуван седмичен обзор“ и „Смехомаратон“. А в двете..

обновено на 12.06.21 в 10:18

Спектакъл събира музика, поезия, живопис и мода

Живопис, музика, поезия и мода в едно представя тази вечер художникът Христо Бозуков в пловдивското Би Боп Кафе. Той ще рисува живописни платна на живо, а освен това има поетичен рецитал на японски, изпълнения на кларинет и пиано и модно дефиле.  „ВиброПулс 139/94“ обединява отделните жанрове изкуства в изграждането на музикални картини. Сред..

публикувано на 12.06.21 в 08:13

В Пловдив валидираха нова марка с лика на първия космонавт

Пощенска марка с Юрий Гагарин, който държи бял гълъб в ръцете си,  бе валидирана в Централната поща в Пловдив.  Малотиражното издание е посветено на 60 години от полета на първия човек в Космоса. Космонавтиката е изключително често срещана тема в българското маркоиздаване, каза при официалната церемония главният изпълнителен директор на..

публикувано на 11.06.21 в 13:27

В „Срещите” разговор за парите и свободата

Тази събота в „Срещите” разговор за парите и свободата....За  твърдението,че парите  са най-важното откритие, по-значимо от писменността и членоразделната реч, взети заедно... За оборота на банковия капитал днес, по-бърз от скоростта на светлината! Гост - финансистът Светозар Гледачев.

публикувано на 11.06.21 в 12:14