Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ивана Папазова показва изкуството да се пее фалшиво

Ивана Папазова и Стайко Мурджев
Снимка: Стоян Терзиев

Премиерата на спектакъла „Слава! Истинската история на Флорънс Фостър Дженкинс“ ще се състои довечера в рамките на феста „Сцена на кръстопът“. Пиесата е на Питър Куилтър, а режисьор на постановката на Пловдивския драматичен театър е Стайко Мурджев. В ролята на лошата певица влиза Ивана Папазова.

Флорънс Фостър Дженкинс е реална личност, навляза в артсредите през 40-те години на миналия век. Тя е милионерка и е искала да се изявява като оперна певица, но е имала много лоши гласови данни и почти никакъв музикален слух. 

Въпреки това обаче, благодарение на свои фенове, на платени клакьори и откровени сеирджии прави концерт през 1944 г. в „Карнеги хол“ в Ню Йорк пред 3000 души публика. Успехът ѝ е противоречив, но е факт, че певицата си има свои фенове, почитатели на абсурда в изкуството въобще. Успява да издаде плоча, която е любима на много звезди сред които и Дейвид Боуи.

Историята ѝ вдъхновява два игрални филма „Изкуството да пееш фалшиво (Маргьорит)“ от 2015 г. и „Флорънс“ от 2016 г. с участието на Мерил Стрийп.

Крилата става нейната фраза: „Могат да казват, че не мога да пея добре, но не могат да кажат, че не съм пяла!“


Още от категорията

„МАММА МIА“ - на Античния театър довечера

С представянето на един от най-търсените и показвани на световните сцени мюзикъл „МАММА МIА“ с музика и текст  на Бени Андершон и Бьорн Улвеус, стартира  гостуването на Софийската опера и балет на сцената на Античния театър в Пловдив.    Диригент и режисьор  на спектакъла е акад. Пламен Карталов, който е единственият притежател на авторските..

обновено на 06.08.22 в 16:25

В "Срещите" за българските корени и произход

Тази събота в "Срещите" с проф. Дамян Попхристов и колегата Петко Атанасов ще надзърнем във вековете преди Аспарух.  Вярно ли е, че българите са тук три века преди Аспарух и какво значи това?  И как обяснява мърлявия ни делник днес?  Слушайте, ще е интересно. Чуйте цялото предаване на 06.08.2022 г. в звуковия файл. 

обновено на 06.08.22 в 10:20

Премиера на документалния филм "Кавал парк"

Три години отнемат на режисьора Богдан Дарев, за да завърши снимките по фокументалния филм "Кавал парк" посветен на Александър Еплер - американец от руски произход, кавалджия , майстор на музикални инструменти, и завинаги влюбен в България и българския фолклор. До 20 октомври продължава турнето на документалния филм на режисьора Богдан Дарев "Кавал..

обновено на 05.08.22 в 10:35

"Вкусът на лятото" с режисьора Богдан Дарев

В поредният епизод на "Вкусът на лятото" ви срещаме с Богдан Дарев - кинорежисьор и писател, който живее в САЩ вече почти 30 години. Срещаме се с Богдан край Пеещите фонтани в Пловдив, при гостуването му в града ни. Повод за това пътуване до България е турнето, в което Богдан Дарев представя новия си филм "Кавал парк". Документалната лента представя..

публикувано на 05.08.22 в 13:05

Лъчезар Бояджиев представя „Кристо за начинаещи“ в Sarieva

С изложбата „Кристо за начинаещи“   стартира едноименният проект на  Лъчезар Бояджиев в галерия Sarieva. Известният български художник – експерт на творчеството, методите и практиките на Кристо и Жан-Клод, ще представи една фантазия – макет за паметник на Кристо, отваряйки пространство за дебат по въпроси за миналото и бъдещето в културата...

публикувано на 05.08.22 в 08:25