Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическият музей със семейни реликви тази НОЩ

| обновено на 13.09.19 в 10:00

Седем предмета, дарени от видни пловдивски семейства, ще представи тази вечер в първата НОЩ Археологическият музей в Пловдив. Експозицията е под наслов „Исторически паметници и художествени старини“ и повтаря първата временна изложба, организирана в Пловдив. Тя се провежда през 1929 година и целта й е била да се съберат различни старини, които да влязат във фондовете на единствения по това време музей в града.

Тогава той се е наричал Народен музей с библиотека и затова всички тези семейства даряват наистина ценни реликви, за да се запази в историята този период, тази градска култура, която характеризира 20 век, разказва Екатерина Илиева, един от кураторите на изложбата.

Другите й куратори са Соня Семерджиева и Любомир Мерджанов. Идеята им е да покажат по какъв начин богатите семейства в Пловдив се събират, за да съградят общото място, пазителят на миналото, на историята - музеят.

Седемте предмета, които сме избрали, представляват 7 семейства, участвали в даряването на тези предмети. А общо семействата, които даряват предмети през 1929 година, са 56 - все богати, заможни семейства, които съграждат общото място с общи усилия.

Екатерина Илиева разказва за  два предмета - те представляват 2 семейства, които впоследствие се сродяват – семейството на Недко Каблешков, сред чиито много предмети, които дарява, са красиви пафти от сребро и злато, принадлежали на неговата съпруга. И семейството на арх. Върбенов, което дарява филигранен колан, семейна реликва. Самият Върбенов е познат през 20-те и 30-те години като поетът на мансардите, защото е първият архитект на мансарди в Пловдив.

В Археологическия музей са все още  и 5-те златни съкровища - те могат да бъдат видяни заедно с изложбата, която се открива тази вечер.

За самото откриване е приготвена малка изненада за гостите. В 18:30 часа младият цигулар Борис Стойчев ще ги пренесе в епохата на първата изложба от 1929 година с помощта на музиката. Интересна подробност е, че цигулката, на която той свири, също е дарена, при това не от кой да е, а от проф. Мария Шнитер, наследник на бележития архитект Йосиф Шнитер, създал едни от най-забелижителните сгради в Пловдив. 

И така темата за даряването, за съграждането на бъдещето с общи усилия, можем да открием дори и днес, казва Екатерина Илиева. Интервюто с нея е в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27