Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шпионският скандал изглежда буря в чаша вода

Изненадващо доц. Мира Радева заяви, че поривите на политическите партии в подготовка за местните избори не я интересуват. Гледа като гражданин, а не като социолог. Направили са някои социологични проучвания за определени личности, но отказа да ги коментира. Тя припомни, че скоро ще отбележим 30 години от т.н. демократични промени. Преди живеехме в несвобода. Сега сме свободни да пътуваме, можем да избираме какво си купуваме. Излизат обаче други проблеми. Тя сподели личните си наблюдения, че в малкитке селища има бездействие и апатия на хората.

В контекста на този  шпионски скандал, аз като един обивновен граждани, седейки отстрани, тези руски лобита ние си ги знаем, че са в  парламента. Тази история, че КТБ беше набъркана в един скандал  да се подкрепят политически проекти с определена насоченост, и това го знаем. Какво беше проектът „Бареков”? Малко ми е странно, че неща, които отдавна ги преживяхме, сега отново ни ги сервират като претоплена манджа. Значи това е голямата алтернатива в българските парламенти, за коя велика сила някак си да се прилепим. И докато преди беше Русия, Съветския съюз по онези времена, сега нашата глобална ориентация е Европейският съюз и западните партньори.

За мене шпионският скандал това е буря в чаша вода. Аз не мога да го разбера. Какво му шпионското като всички го знаем, какво му е шпионското?

Мира Радева каза, че няма позиция относно единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор. Това, което забелязва в него е ентусиазмът и устремът „Бийте врага“, това напомня за други години назад във времето.

Малко плаши това негово поведение. Има една неумереност. Трябва да кажем, че подобни реакции се харесват на хората само, че те са опасни за демокрацията.

Мира Радева сподели и за двата творчески проекта. Спектакълът „Мъжете на Едит Пиаф“ е драматизация по романа на Симон Берто, като премиерата е в понеделник. Другият спектакъл е за любовта между Едит Пиаф и Ив Монтан. Подготвя го от пролетта с актьора Ники Сотиров, като също е драматичен, музикален с много песни.  

Интервюто със социолога доц. Мира Радева е в звуковия файл.
Още от категорията

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перевски.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54

Седма акция "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Седма за Пловдив акция "Капачки за бъдеще" ще се проведе тази събота на 24 октомври.  Инициативата събира пластмасови капачки  за закупуване на кувьози в страната. Организаторът за Пловдив Владимир Стефанов каза, че включването му в тзи кауза е след кто се е наложило неговият син  да  бъде дълто време в кувьоз. Той  припомни,  че в първата акция..

публикувано на 23.10.20 в 11:32